El Periódico Mediterráneo

El Periódico Mediterráneo

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Amparo Marco

A FONDO

Amparo Marco

Orgull de genealogia

Els veïns i veïnes de Castelló van demostrar que el bé comú està per damunt de qualsevol diferència

Castelló està immersa en la celebració del 771 aniversari de la fundació de la ciutat. De la vintena d’actes que s’han preparat per a aquesta efemèride, el més destacat d’enguany, sens dubte, va ser el celebrat anit en el Teatre Principal, amb l’assistència d’unes 400 persones representants de la societat civil castellonenca congregades per a celebrar el lliurament de les Medalles d’Or de la Ciutat i la proclamació de Fill Predilecte de Francesc Michavila Pitarch.

Va ser un espai de trobada, d’alegria, d’il·lusió, d’esperança i de futur comú. Un acte de gran simbolisme perquè posa en relleu el gran capital amb el qual compta la nostra ciutat: la seua gent. Hem viscut temps convulsos per la pandèmia, continuem vivint temps incerts per la crisi global desencadenada per la guerra a Ucraïna, però la societat castellonenca sempre ha superat amb valentia i determinació cada obstacle que la Història ha posat en el camí, i ho continuarà fent.

És per això que la corporació municipal unànimement va proposar i va aprovar la concessió de la Medalla d’Or a la societat castellonenca pel seu comportament exemplar durant la pandèmia. Han passat llargs mesos de sofriment humà i incertesa, d’adaptació a una realitat mai viscuda abans en l’edat contemporània, i Castelló ha tirat avant amb més impuls i força si cap. Ho va fer amb responsabilitat, amb enteresa i, sobretot, amb molta solidaritat. Perquè els pitjors temps poden traure de nosaltres el millor com a societat, i els veïns i veïnes de Castelló van demostrar que el bé comú està per damunt de qualsevol diferència. Les morts, les vacunes i la nova normalitat van ser episodis d’un malson que semblava no tindre fi, però afortunadament ho va tindre, encara que la covid-19 haja arribat per a quedar-se. I és per tot això que ahir l’Ajuntament va concedir aquesta distinció a tota la societat de Castelló.

Aglutinants de la societat

També va honrar el treball i la trajectòria de dues institucions fonamentals a la nostra ciutat que han complit 100 anys d’història: el CD Castellón i la Societat Castellonenca de Cultura. L’esport i la cultura són aglutinants de la societat, la cohesionen, l’enriqueixen, la configuren, la doten de valor i identitat… Castelló no s’entén sense el seu club de futbol, aquell que va començar a caminar en 1922. El seu camí mai ha sigut fàcil, però la seua grandesa li ha portat a estar en el més alt. Castelló és hui més albinegre que mai i calia commemorar-ho com ho vam fer ahir. I com ho vam fer també amb la Societat Castellonenca de Cultura, una institució pionera en la cerca del progrés intel·lectual de Castelló. Ha reflectit la nostra història a través de les seues publicacions i va ser decisiva en la creació de les Normes de Castelló. Un referent en investigació, llengua i ciència, un tresor per a la nostra ciutat.

Finalment, Castelló ha rendit també el seu més sincer tribut a Francesc Michavila Pitarch. El nou Fill Predilecte de la ciutat va ser el rector fundador de la Universitat Jaume I, contribuint a generar un dels més importants motors de desenvolupament social i econòmic de la nostra ciutat.

Amb aquest acte, en el nostre aniversari de la ciutat, hem sentit com mai l’orgull de genealogia.

Alcaldessa de Castelló

Compartir el artículo

stats