El Periódico Mediterráneo

El Periódico Mediterráneo

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

José Luis Arín

PARAULES DE VIDA

José Luis Arín

Jornada Mundial dels Pobres

La Jornada Mundial dels Pobres és una sana i santa provocació per ajudar-nos a reflexionar sobre el nostre estil de vida i sobre tantes pobreses com hi ha al nostre món. Fa uns mesos semblava que sortíem ja de la pandèmia i començàvem a entreveure la llum que ens permetria tornar a reprendre el camí del benestar. Llavors aparegué la catàstrofe de la guerra a Ucraïna. Es repeteixen escenes de tràgica memòria, afegint-se a altres guerres sovint amagades però molt vives. Quants pobres genera la insensatesa de la guerra! En aquest context tant contradictori s’emmarca la VI Jornada Mundial dels Pobres amb la invitació a tenir la mirada fixa en Jesús (He 3,1) el qual essent ric, es va fer pobre per nosaltres per enriquir-nos amb la seva pobresa (2Co 8,9).

La solidaritat és compartir el poc o molt que tenim amb els qui no tenen res, perquè ningú pateixi. Com més creix el sentit de comunitat i de comunió com a estil de vida, més es desenvolupa la solidaritat. En alguns països les darreres dècades s’ha produït un important augment del benestar per a moltes famílies que han assolit un bon nivell de vida. Aquest patrimoni de seguretat i estabilitat pot ara ser compartit amb els qui s’han vist forçats a abandonar la pròpia llar i país per a sobreviure. Com a membres de la societat civil, mantinguem viva la crida als valors de la llibertat, responsabilitat, germanor i solidaritat. Com a membres de l’Església, trobem sempre en la caritat, la fe i l’esperança, el fonament del nostre ésser i obrar.

Amb els pobres no hi val la retòrica: cal passar a l’acció i practicar la fe cristiana involucrant-se directament. El diner no pot convertir-se en un absolut, com si fos l’objectiu principal. Ningú pot sentir-se exceptuat de la preocupació pels pobres i per la justícia social (EG. 201). No som en el món per a sobreviure uns quants, sinó perquè a tothom li sigui possible viure una vida digna i feliç.

*Vicari General

Compartir el artículo

stats