El Periódico Mediterráneo

El Periódico Mediterráneo

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Samuel Falomir

A FONDO

Samuel Falomir

Sembrant futur

Si és important saber on estem, encara ho és més saber cap a on anem

A l’Alcora portem ja uns anys treballant en un pla de present i futur per al nostre poble: la primera Estratègia Europea-l’Alcora 2030. Parle d’un programa estratègic de ciutat, un full de ruta que aglutina i dona coherència als grans projectes transformadors dirigits a donar resposta als principals reptes del nostre poble. Si és important saber on estem, encara ho és més saber cap a on anem. I és que, com diu la cèlebre frase de Sèneca: «Ningún viento es favorable para quien no sabe a qué puerto se encamina». Ben cert és que, en tots els àmbits, una bona planificació és clau per tal de poder avançar.

Les ciutats, com a espais col·lectius de convivència, de desenvolupament, i de cerca de benestar, necessiten comptar amb objectius clars i estratègies definides per tal d’afrontar el seu futur a mitjà i llarg termini.

Des del convenciment que no es pot improvisar cada moviment, hem pres amb decisió el pols de pensar l’Alcora de la propera dècada, establint accions a emprendre hui per a canviar el demà. Molts dels projectes inclosos en el pla formen també part de la primera Estratègia Europea de l’Alcora, gràcies a la qual ja hem aconseguit una subvenció de fons europeus de més de 600.000 euros. Faena ben feta fa goig i dona resultats.

Sense perdre de vista la gestió diaria, la fulla la ruta del pla ens porta a treballar en 4 projectes que considerem clau per al futur de l’Alcora: la compra de la Sanchis, la construcció de VPO, la residència per a la tercera edat i la Casa de la Cultura.

En breu, l’Ajuntament presentarà una nova oferta a la Sareb per a la compra dels terrenys que va ocupar l’antiga fàbrica Sanchis. En el primer intent no va poder ser, per responsabilitat, ja que l’immoble arrossegava molts deutes. Ara bé, sempre he mantingut que no tire la tovalla, ja que considere que en aquest terreny, tant per grandària com per ubicació, es podrien fer actuacions veritablement transformadores i molt beneficioses per als alcorins i alcorines. Així, una vegada la societat haja pogut anul·lar totes les càrregues, l’Ajuntament estarà disposat a arribar a un acord.

Pas endavant

La residència per a la tercera edat és un projecte prioritari per al Govern de l’Alcora, en tant que és un servei molt necessari i demandat pels nostres veïns i veïnes. Ara que el centre de dia ja està en marxa, és necessari fer un altre pas endavant.

La nostra primera opció és situar-la en els terrenys de la Sanchis, però, per si no es donara aquesta possibilitat, estem ja treballant en una alternativa que seria el solar de l’antiga fàbrica Plaza. En l’últim ple ja es va aprovar de manera definitiva la modificació del PGOU per a poder destinar eixos terrenys a: residència, edifici hoteler (iniciativa privada) i supermercat (iniciativa privada). Aquesta és la previsió.

L’habitatge és un altre dels pilars fonamentals del nostre programa. Ja hem creat una regidoria específica per tal de fer front a importants reptes que té l’Alcora com són l’habitatge protegit i el foment de la rehabilitació. És necessari impulsar la construcció de VPO per a, entre altres objectius, facilitar l’emancipació dels joves alcorins i que puguen continuar vivint al nostre poble.

La Casa de la Cultura és una actuació amb la qual donarem resposta a diferents necessitats actuals de la nostra població, tant culturals com formatives. Albergarà: l’escola de música, un auditori; la secció de l’Escola Oficial d’Idiomes; els tallers de l’Escola per a Persones Adultes; cafeteria; oficines municipals i un espai d’interpretació.

Transformar el nostre poble

En resum, el que pretenem és transformar el nostre poble, generar oportunitats, construir un futur millor, per a nosaltres i per a les futures generacions.

Això no s’aconsegueix de hui per a demà, però tampoc estem parlant d’un futur molt llunyà, per això, hem posat l’horitzó temporal fins a 2030. Val la pena anar pas a pas si avancem pel bon camí, el del creixement, cap a una ciutat més pròspera, habitable, sostenible i inclusiva.

Alcalde de l'Alcora

Compartir el artículo

stats