El Periódico Mediterráneo

El Periódico Mediterráneo

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Ignasi García

LA RÚBRICA

Ignasi Garcia

Memòria i famílies

El passat cinc de juliol es constituïa la nova Diputació Provincial, i dos mesos després, el govern popular ha aconseguit apujar el sou més d’un 20% a la nova presidenta, que la fiscalia li demanara documentació per la seua acció de govern i els seus anuncis en premsa, i, a més a més, deixar de donar suport a les famílies de la província de Castelló que l’únic que volen és recuperar les restes dels seus avantpassats per donar-los un soterrament digne.

Crec important recordar que els mil cossos que van arribar a haver-hi a la fossa comuna del cementeri de Sant Josep de Castelló no eren víctimes d’una batalla, eren represaliats. Veïnat de Castelló i les seues comarques que, una volta acabada la guerra i quan la ciutat va ser ocupada pels colpistes, van ser empresonats amb procediments sense cap garantia jurídica i condemnats a mort per les seues idees.

Durant molts anys, el Partit Popular va negar a les seues famílies que pogueren recordar i honrar als seus avantpassats, negant-los, tant dins com fora del cementeri i en tot el terme municipal, un espai per posar un monòlit en memòria dels que van ser assassinats per pensar diferent dels feixistes i als totalitaris.

De fet, si el monument en memòria dels represaliats està on està, a la vora del Riu Sec, és perquè eixe espai pertany a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, qui va tenir molta més sensibilitat per les famílies que el govern del PP.

Ajuntament pioner

Amb l’arribada de Compromís al govern de la ciutat, l’Ajuntament es va convertir en pioner sent el primer que, amb recursos propis, encetava un procediment d’exhumació amb l’objectiu de fer un soterrament digne a les restes dels seus avantpassats.

Ara, desgraciadament, hem vist com la dreta del PP dona l’esquena a les famílies deixant els cossos dels perdedors de la guerra en les cunetes. Perquè no ens hem d’oblidar de quin bàndol mai ha renegat la dreta. Per això Compromís exigim que l’Ajuntament es comprometa a acabar la feina que vam encetar el govern progressista en col·laboració amb les famílies, dignificant el soterrament dels cossos i recordant amb dignitat als que van ser assassinats senzillament per pensar diferent.

Portaveu de Compromís a l’Ajuntament de Castelló

Compartir el artículo

stats