El Periódico Mediterráneo

El Periódico Mediterráneo

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Tania Baños

A fondo

Tania Baños

Dia Mundial del Turisme

Ha de ser prioritari promoure inversions de transformació verda enfocades al sector turístic

Este dimecres es celebra el Dia Mundial del Turisme, com cada 27 de setembre en l’àmbit internacional. Des de fa uns anys també ho celebrem a la Vall d’Uixó, perquè volem donar-li a este sector importància dins de l’economia local i aprofitar esta data per a promocionar la nostra ciutat i per a reivindicar que les Coves de Sant Josep són el segon recurs turístic més visitat de la província de Castelló, sols superat pel Castell de Peníscola.

El lema que s’utilitza enguany a tot el món per a commemorar este dia és Turisme i inversions verdes. Just la Vall som un exemple en la realització d’inversions verdes perquè el turisme siga més sostenible. En 2019 vam estrenar el canvi d’il·luminació de l’interior de les Coves de Sant Josep, que va suposar una inversió de més de 150.000 euros per a adaptar-se a la tecnologia led i posar en marxa un sistema de sensors que encén i apaga les llums automàticament.

Amb esta modernització i l’ús de tecnologia puntera ara el nostre riu subterrani és més eficient i estalvia gran quantitat d’electricitat. També més sostenible, perquè conserva millorar l’entorn natural. Perquè si alguna cosa tinc clara és que el turisme, com qualsevol activitat econòmica i social, ha de donar un ús òptim als recursos mediambientals i ha d’ajudar a conservar-los. Si no ho fem així les noves generacions de turistes no ens visitaran. Ja existeixen diversos estudis acadèmics que apunten esta tendència. La joventut està cada vegada més sensibilitzada amb el canvi climàtic i amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS). Per això ha de ser una prioritat per a les administracions públiques promoure les inversions de transformació verda enfocades al sector turístic.em de vore-ho com una oportunitat.

A la Vall ja hem demostrat amb fets que ens ho creem i que no són sols paraules buides. De fet, l’Ajuntament participa en un projecte europeu en el qual les Coves de Sant Josep són un exemple del turisme sostenible del qual parle. Es tracta d’un programa Erasmus+ que combina educació i desenvolupament sostenible i en el que està implicat l’IES Honori Garcia.

Un projecte que ens porta a compartir experiències de turisme sostenible amb municipis i instituts d’Irlanda, Portugal i Grècia. Alguns alumnes d’estos països han visitat la Vall i han treballat de forma cooperativa amb alumnat de la nostra ciutat. Inclús han fet pràctiques formatives amb nosaltres. Treball en xarxa, en un entorn europeu i molt enriquidor.

Tenim algunes iniciatives més a la vista en este àmbit, que anirem donant a conéixer en els mesos vinents. Però el més immediat és el que hem preparat per a celebrar el Dia Mundial del Turisme el cap de setmana que ve. Amb el II Camper Fest hem vullgut presentar un programa atractiu perquè els turistes ens visiten, però també per a atraure els vallers i valleres fins al Paratge de Sant Josep, perquè el senten seu i el gaudisquen.

Els dies 31 de setembre i 1 d’agost oferim una proposta d’oci molt interessant. El dissabte a les 19.00 hores amb el concert del grup d’indie pop Smile; i el diumenge a les 12.00 hores amb una festa infantil amb l’actuació de Trobadorets i amb tallers per a públic familiar. A més tot el cap de setmana tindrem música en directe, food trucks, animació i una exposició d’empreses del sector de la camperització.

Perquè el fenomen camper i d’autocaravanisme ha vingut per a quedar-se. En la primera legislatura ja vam apostar per crear una zona d’autocaravanes en el pàrquing de Sant Josep, que hem anat millorant amb els anys. Amb vista a la nostra estimada Pipa i en un entorn meravellós, és una de les àrees millor valorades en les aplicacions que utilitzen els camperistes per a trobar estos espais.

Ens hem de creure que la Vall d’Uixó som una ciutat turística, atractiva més enllà de les Coves de Sant Josep. Amb projectes com el Camí de l’Aigua, la rehabilitació de les fonts històriques o la peatonalització d’espais com la plaça de l’Assumpció i del Centre ens dona arguments per a acostar als turistes al poble. Una tasca en la qual seguirem treballant estos quatre anys.

Alcaldessa de la Vall d’Uixó

Compartir el artículo

stats