Opinión | a fondo
JOSÉ BENLLOCH
Treballem contra les inundacions
Els efectes del canvi climàtic (amb fenòmens de pluges torrencials més habituals), la transformació morfològica de les ciutats i els canvis antropogènics en les àrees urbanes i naturals han acrescut en els últims anys la problemàtica de les inundacions; una realitat a la qual Vila-real no és aliena, malgrat tots els esforços que des de l’Ajuntament hem realitzat a través d’inversions i plans de prevenció.
Encara que en episodis de pluges intenses, amb precipitacions de més 60 litres per metre quadrat en poques hores com els que hem registrat aquesta mateixa setmana, és molt difícil garantir una ràpida evacuació, som conscients que la nostra obligació és posar tots els mitjans possibles per a minimitzar l’impacte d’aquests fenòmens. Si, com cantava Raimon, al meu país la pluja no sap ploure, des de les administracions ens enfrontem a grans reptes per a compatibilitzar el desenvolupament industrial i urbà de les nostres ciutats des de la sostenibilitat i l’efectivitat de les infraestructures i serveis bàsics.
En els últims anys hem realitzat importants avanços per a fer front a aquesta problemàtica de les inundacions a través dels Serveis Públics municipals i de la mà de l’empresa concessionària de la gestió de la xarxa de sanejament i aigua potable, Facsa. Alguns exemples són la creació d’un tanc d’aigües al carrer de Pere III, la millora de l’anell de connexions del carrer Cordó o la renovació de la xarxa al carrer Mare de Déu de Gràcia. Així mateix, l’any passat es va executar també un ambiciós projecte de millora en la xarxa de pluvials per a solucionar les filtracions detectades en el col·lector de l’avinguda de Pius XII. A més, gràcies a l’acord amb la Comunitat de Regants de Vila-real, hem avançat en la utilitat que la séquia té a l’hora d’assumir part del cabal d’aigües pluvials i evitar que la ciutat s’inunde, sempre garantint la qualitat de l’aigua per al reg. En aquest sentit, s’han realitzat millores en punts com la plaça de l’Alguer o els carrers Torrehermosa i Sant Miquel.
També en l’avinguda Cedre s’han realitzat obres per a evitar l’acumulació d’aigua, la més important de totes, la construcció d’un tanc de tempestes i un col·lector que per a solucionar els problemes d’inundabilitat i drenatge de pluvials en l’encreuament entre les avingudes Cedre i França. Un projecte que s’ha emmarcat en les obres de modernització de l’àrea industrial de l’entorn de l’estació de ferrocarril, finançades amb ajuda de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace). Des de 2017, han sigut prop de 4 milions invertits com a part del pla de reindustrialització per a renovar les infraestructures de les nostres zones industrials, gran part dels quals s’han destinat a les accions per a la prevenció d’inundacions en els polígons, amb solucions innovadores de drenatge i evacuació d’aigües.
A més de la inversió en infraestructures, no hem deixat de desplegar cada any els plans de neteja d’embornals i barrancs, a través dels plans d’ocupació i sempre amb la coordinació dels Serveis Públics; i hem reivindicat i reivindicarem la implicació de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, competent en matèria de llits, per a atallar el problema de la proliferació de canyes que alteren l’ecosistema dels nostres barrancs i que incrementen el risc de riuades. També disposem d’un pla municipal d’actuació davant el risc d’inundacions, que garanteix la coordinació i planificació davant de situacions d’emergència. En aquest sentit, hem incorporat elements de seguretat com la instal·lació de barreres fixes i mòbils en el pas subterrani de la carretera de Borriana per a impedir la circulació de vehicles en moments d’acumulació de pluja i treballarem per a millorar aquesta situació.
Encara que els avanços són molts, som conscients que queda molt per fer i que en zones de la nostra ciutat com l’àrea de Molí Nou són necessàries actuacions urgents en matèria de prevenció d’inundacions. Per aquest motiu, he anunciat una reunió de coordinació entre l’àrea de Serveis Públics i l’empresa d’enginyeria responsable de la planificació de projectes urbanístics i d’infraestructures, per a abordar un nou pla d’actuació per a mitigar els problemes d’inundació en la zona del Molí Nou. L’objectiu principal serà la instal·lació d’un sistema de desguàs que canalitze les aigües pluvials acumulades durant episodis de pluges intenses i que garantisca la seua evacuació fins a la séquia més pròxima, millorant així la gestió d’aquests fenòmens i reduint els danys que pateixen els veïns i empreses de la zona. Des del govern municipal som conscients de la situació que han viscut els veïns afectats per les inundacions i lamente els problemes que aquestes pluges han ocasionat. Gràcies al treball de SPV, Policia Local i Bombers hem pogut donar una resposta ràpida a la situació viscuda, però el nostre compromís és donar una solució definitiva. En col·laboració amb les empreses de la zona, i en diàleg amb els veïns i veïnes, buscarem les millors alternatives per a previndre futures situacions d’emergència. Seguirem treballant per a fer de Vila-real una ciutat preparada davant el risc d’inundacions.
- Andrea, la joven que se fue de Barcelona para vivir entre animales en un pueblo de Castellón: 'Me ha explotado el Instagram
- Adiós a la persiana, Ikea tiene la tendencia que cada vez copia más gente
- El billete de pesetas de la época de Franco que puede valer hasta 20.000 euros
- Un pueblo de Castellón revive su glorioso pasado modernista
- Situación extrema en Castelló: La Policía Local salva la vida de un hombre en la Marjaleria
- El DNI permanente en mayores de 70 años: un documento válido en España que puede causar problemas en el extranjero
- Un barco de Castellón pesca 478 kilos de atún rojo en solo tres días
- ¿Cobras 1.500 euros? Esta es la pensión que tendrás