Opinión | LA VENTANA DE LA UJI

Un campus inclusiu, plural i divers

La Universitat Jaume I va fer els seus primers passos amb vocació de ser un espai on la pluralitat i la diferència es reconegueren i visqueren com un valor en si mateix. Així es recull en els seus Estatuts i Codi Ètic.

El Pla d’inclusió i no discriminació de la Universitat Jaume I, aprovat pel Consell de Govern l’1 d’octubre, s’emmarca en els principis i valors d’igualtat, inclusió i no-discriminació. Ara bé, perquè aquests valors tinguen impacte real, cal transformar les declaracions en accions concretes. No n’hi ha prou amb expressar el que desitgem; hem de treballar per a fer-ho realitat.

Aquest any, la comunitat universitària, en col·laboració amb entitats i organitzacions externes, ha dissenyat els eixos, objectius i accions que ens permetran fomentar la participació plena i el reconeixement i respecte a la diferència. El nostre pla està estructurat en set eixos que van des del procés d’accés, acollida i suport; passant per mesures d’equitat i accessibilitat, així com de generació de cultura de tolerància zero davant la discriminació, l’assetjament o la violència; sense oblidar les missions centrals de la universitat com són la formació, la investigació i transferència de coneixement juntament amb la formació de ciutadania crítica, tolerant i respectuosa amb les diferències; i arribant a l’eix de les aliances amb entitats i col·lectius socials del nostre entorn i territori.

El desplegament de les 87 accions del Pla ens aproparà als 14 objectius estratègics guiats pels set eixos que possibilitaran la igualtat d’oportunitats i d’accessibilitat universal de tota la comunitat universitària, amb independència de raons de sexe, raça, religió, discapacitat, edat o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.

Afermar les línies estratègiques

La finalitat és afermar les línies estratègiques que facen del nostre campus un espai centrat en la inclusió i la no-discriminació, on la diversitat i la pluralitat es visquen com a valors propis. I, per descomptat, donar resposta al marc normatiu internacional i nacional en matèria d’inclusió i no discriminació, en el qual destaca la Declaració Universal dels Drets Humans (1948), la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seua inclusió social (2013), la Llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació (2022) i la Llei orgànica del sistema universitari (LOSU, 2023) que estableix que les universitats han de definir i impulsar un pla d’inclusió i no-discriminació per al conjunt del personal i sectors de la universitat.

L’aspiració que tenim és, amb la complicitat i treball coordinat de tota la comunitat universitària, generar l’entorn universitari adequat perquè en l’exercici dels seus drets i el compliment dels deures cap persona de la comunitat universitària puga ser discriminada per raó de naixement, origen racial o ètnic, sexe, orientació sexual, identitat de gènere, religió, convicció o opinió, edat, discapacitat, nacionalitat, malaltia, condició socioeconòmica, lingüística, afinitat política i sindical, per raó de la seua aparença, o per qualsevol altra condició o circumstància personal o social.

El Pla es va presentar públicament el 4 de desembre, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. L’Àgora de l’UJI va reunir la comunitat universitària i la societat per a donar a conèixer les accions que ens permetran prevenir i abordar situacions d’iniquitat o discriminació. Aquestes accions tenen com a objectiu fomentar una cultura d’inclusió i no-discriminació, afavorir la detecció precoç d’actituds o comportaments discriminatoris i implementar mesures d’acció positiva per a avançar cap a una inclusió plena.

Els àmbits específics que s’hi treballen són quatre: la discapacitat i necessitats especials de suport educatiu, la igualtat efectiva entre homes i dones, la diversitat afectivosexual i de gènere i la diversitat etnicocultural. Aquests àmbits són sovint interseccionals i, en molts casos, també intergeneracionals.

En definitiva, el Pla d’inclusió i no-discriminació de la Universitat Jaume I representa un compromís ferm amb la pluralitat i la justícia social. El reconeixement de la inclusió i la no-discriminació és un repte constant que requereix accions concretes, col·laboratives i ben estructurades.

Vicerectora de Responsabilitat Social, Polítiques Inclusives i Igualtat

Tracking Pixel Contents