Després dels difícils anys viscuts per causa de la pandèmia, els municipis valencians s’enfronten enguany al repte de reprendre la normalitat festiva, lúdica, tradicional i cultural.

Amb aquesta il·lusió i ganes, Estivella es prepara per a ‘Viure la festa’. Per a fer-ho, la comissió de festes i l’Ajuntament d’Estivella han preparat una programació que va començar el darrer 6 d’agost, amb la tradicional ‘Baixà de Sant Roc’.

Al dia següent, els veïns i veïnes d’Estivella van poder gaudir del concert de la Unió Musical Cultural d’Estivella.

Per a hui, la comissió de festes ha organitzat el torneig «Monte Garbí», que comptarà amb la participació de l’Acero, el Soneja i l’Estivella. 

Demà tindrà lloc el sopar de «sobaquillo», que donarà pas al pregó oficial de festes i a la posterior revetla; el cap de setmana comptarà amb una partida de pilota valenciana, el ‘SantRockFest’ i les celebracions de la Verge d’Agost i dels Desemparats. Per últim, l’agenda del cap de setmana es completarà amb les actuacions de la «Borriana Big band» i del musical «Sis veus per al poeta».

El 16 d’agost, serà el moment de pujar a Sant Roc a la seua ermita de Beselga, després d’acomiadar-lo amb la missa i la mascletà i acabar el dia amb la cercavila de disfresses i la posterior revetla.

Els més menuts tindran el seu moment de protagonisme amb l’obra «El Geperut de Notre Dame», mentre que els més esportistes podran participar en la «Marxa nocturna al Garbí»; la resta podran exhibir les seues habilitats amb les partides de parxís, truc o dominó. Tot això, el 17 d’agost.

Un dels dies més esperats per al veïnat d’Estivella és el 18 d’agost, dia en què les paelles i el ball —amb la Tokio Band— seran protagonistes de la festa, protagonisme que pendran els artistes locals en el ‘play back’ del dia següent.

Les campanes, cercaviles, la fireta i el correfocs posaran el so, la llum i l’olor en la vespra de la Festa de la Creu; el dia es tancarà amb el festival «Bacarra on tour».

La Creu del Garbí serà la protagonista el 21 d’agost; en el seu honor escelebrarà la Missa i la processó acompanyada de San Josep. La Dansà prèvia a la processó posarà color i música a la vesprada, mentre que el castell de focs artificials oferirà llum, so i olor a la nit, que acabarà amb el musical «De cine».

Dilluns 22 d’agost s’honrarà a Sant Jose amb una missa i mascletà en el seu honor, mentre que al dia següent es recordarà als difunts. 

El menjar de penyes i el «xupinazo «en la vesprada del dia 23, obriran les jornades de bous al carrer fins al diumenge 28. Les cites taurines seran cada dia a les 14: 15 hores en L’entra i la prova. A les 18.30 hores hi hauran bous al carrer i, a la nit, el bou embolat.