Tornen les Festes Majors a Alaquàs. I ho fan amb l’ambició de ser «les millors festes de la història», com van recalcar ahir, un rere altre, els representants del consistori i de les entitats i confraries organitzadores de les festes, durant la roda de premsa de presentació de les Festes Majors 2022.

Per a aconseguir-ho, s’ha preparat una potent programació que incrementa en un 30 % el nombre d’actes respecte als últims anys. En total, més d’un centenar d’activitats de tot tipus que ompliran els carrers de música, pólvora i alegria, entre el 26 d’agost i el 17 de setembre.

Més de 100 actes per «fer poble i continuar l’herència de les nostres tradicions», va recalcar l’alcalde Toni Saura; qui, a més a més, va ressaltar que les festes «sols són possibles amb la participació de tots els col·lectius que impulsen i col·laboren per fer unes festes més riques».

A les Festes Majors participen l’associació d’Amics i Amigues del Cant de la Carxofa, les clavariesses de la Mare de Déu dels Dolors, els clavaris de Sant Miquel, la confraria de la Mare de Déu de l’Olivar, els clavaris del Crist de la Bona Mort 25 Aniversari, la confraria de la Santíssima Creu, els Moros iCristians Perolers, els Amics i Amigues de la Cordà, la Junta Central de Penyes i la Unió Musical d’Alaquàs, que commemora el seu 175 aniversari.

Les grans novetats

Per potenciar les festes, l’Ajuntament d’Alaquàs, amb la col·laboració de tots els col·lectius ha introduït novetats en l’agenda d’activitats que «si funcionen, perpetuarem durant els próxims anys», va explicar la regidora de Festes, Sandra Conde. 

Una d’elles ja es va poder gaudir ahir, després del pregó, amb el concert del grup de rock alternatiu local ‘El tio la careta’ qui, a més a més, ha posat la banda sonora del vídeo promocional de les Festes Majors. Segons la regidora, volien aconseguir «un inici amb molta força que potenciara el pregó que ja és de per ell mateix un acte molt especial i emotiu». 

Altres de les novetats són el sopar per a la gent major, que congregarà a més de 1.300 persones en la nit del 15 de setembre; o el Festi Rap, amb música per al públic juvenil del dissabte 27 d’agost.

Per altra banda, s’han potenciat altres actes que ja formaven part de les festes, però amb la intenció «d’engrandir-los». És el cas de la Festa Tradicional de la Tapa, que s’amplia a dos jornades (31 d’agost i l’1 de setembre), la cavalcada, que busca crear «un ambient més familiar i infantil, amb molta participació dels col·lectius sobre les carrosses»; o la 46 edició de la Nit de les Paelles on es cuinaran més de 160 paelles.

En addició, les comparses de moros i cristians, amb les capitanies d’Els Ollers i Regne Lusitània —commemoren 40 i 10 anys, respectivament—, han preparat un gran espectacle, especialment, per a la Desfilada.

Més de 1.100 kilos de pólvora

La pirotècnia tornarà a ser un dels principals atractius de les Festes Majors que es potencia, enguany, amb la disparada de més de 1.100 kilos de pólvora, amb 30.000 coets, en la suma de tots els actes.

La Cordà del Crist, la Cordà dels clavaris de Sant Miquel i la mascletà del Crist són els tres grans actes pirotècnics del programa de festes, en els quals participaran prop d’un centenar de persones en cadascun d’ells. 

Les cordaes estrenen enguany un nou clos del recinte pirotècnic, que s’ha dissenyat amb l’objectiu de millorar la seguretat de l’esdeveniment. Segons va detallar l’alcalde, «cadascuna de les tanques va fixada de manera individual al sol, amb un sistema que evita que, en cas de caure, puga provocar una caiguda en cadena». 

Enguany, els Amics i Amigues de la Cordà han convidat a participar —han confirmat ja la seua presència— al secretari autonòmic d’Emergències, José María Ángel, i al president de la Mancomunitat de l’Horta Sud.