REPORTATGE

La crisi energètica no falta al betlem del Casal d’ACPV a Vila-real

Acció Cultural del País Valencià torna a exhibir a Vila-real un muntatge nadalenc atrevit, però respectuós amb la tradició, i carregat d’actualitat

L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, va encapçalar ahir la representació municipal a la inauguración del betlem del Casal d'ACPV, al carrer Solades.r

L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, va encapçalar ahir la representació municipal a la inauguración del betlem del Casal d'ACPV, al carrer Solades.r / MEDITERRÁNEO

Ha tornat a passar. Acció Cultural del País Valencià (ACPV) va obrir ahir al públic el tradicional betlem que instal·la al seu casal del carrer Solades, enfront mateix de la Séquia Major.

Un muntatge nadalenc que, a més de reproduir les escenes més típiques --l’Anunciació, el castell d’Herodes, la degollació, la fugida a Egipte i el pesebre, entre d’altres--, també és fidel a la seua aposta d’anys per incloure temes de l’actualitat al món.

En aquest cas, al betlem d’ACPV no falten les referències a la crisi energètica que ens afecta des de fa mesos. Per això, ha inclòs al sostre del castell d’Herodes un panell solar que dona llum a l’edifici sense haver d’usar derivats del petroli en continua pujada. I tampoc falten les últimes batalles contra la pandèmia de la covid-19.

Al betlem del casal d'Acció Cultural del País Valencià a Vila-real no falta l'escena amb les últimes batalles contra la covid-19.

Al betlem del casal d'Acció Cultural del País Valencià a Vila-real no falta l'escena amb les últimes batalles contra la covid-19. / ERIK PRADAS

Són més de 2.000 figuretes les que donen forma a aquest peculiar muntatge que al migdia d’ahir es va inaugurar, amb l’assistència de representants d’ACPV i de regidors de l’Ajuntament de Vila-real, encapçalats per l’alcalde, José Benlloch; i l’edila de Tradicions, Noelia Samblás.

Nova escena

El betlem també estrena enguany una escena, la qual està basada en un evangeli apòcrif al voltant de la infantesa de Jesús. «Quan Maria i Josep marxaven cap a Egipte amb el Jesuset, fugint de la persecució d’Herodes, els soldats d’aquest van estar a punt de pillar-los, però aleshores es van amagar sota un arbre les branques del qual, miraculosament, com no podia ser d’una altra manera, van començar a créixer fins a ocultar-los dels perseguidors, que van quedar desconcertats», explica Toni Royo.

El muntatge estarà obert fins al 6 de gener, d’11.00 a 14.00 i de 15.00 a 17.30 entre setmana, i els festius, d’11.00 a 14.00 hores.