AL MENYS 11 BARRIS TENEN PREVISTES AQUESTESCELEBRACIONS

El barri de Sant Ferran dona inici a les festes de carrer en Vila-real

El gros d’aquest particular calendari comença en acabar les patronals de la Mare de Déu de Gràcia

Regidors, reina i dames de 2023 i responsables de la Junta de Festes acompanyaren el veïnat de Sant Ferran en la Xulla.

Regidors, reina i dames de 2023 i responsables de la Junta de Festes acompanyaren el veïnat de Sant Ferran en la Xulla. / MEDITERRÁNEO

El 21 de maig van acabar les festes patronals que Vila-real dedicades a Sant Pasqual. Són els primers festejos de l’any en la ciutat. I és a partir d’aquesta finalització quan, una setmana després, arranquen les celebracions de barris i carrers.

D’aquesta manera, el calendari d’aquesta classe de festes, més reduïdes, però amb una gran participació, acaben d’arrancar en el barri de Sant Ferran i s’allargaran fins al 4 de juny. En la seua pràctica totalitat, són les associacions de veïns les que organitzen els programes i els actes que s’inclouen en aquests. En el cas de les de Sant Ferran, la preparació ve de la mà de l’entitat que en l’actualitat presideix José Pascual Colás, vila-realenc molt vinculat al món fester, tant des del punt de vista de les penyes com des del de la Junta de Festes, entitat que va presidir des de 2011 fins al 2020. 

Aquest és el calendari de les festes de carrers i de barris previstes enguany a Vila-real.

Aquest és el calendari de les festes de carrers i de barris previstes enguany a Vila-real. / MEDITERRÁNEO

Una vegada acabades les de Sant Ferran, en l’última setmana de juny tindran lloc les celebracions del barri del Progrés. L’estiu traslladarà les festes del nucli urbà a les urbanitzacions, encara que en els darrers anys aquest tipus de festejos en els mesos de juliol i agost s’han anat reduint.

Caldrà esperar que finalitzen les patronals de la Mare de Déu de Gràcia, que enguany es desenvoluparan de l’1 al 10 de setembre, perquè, d’una manera massiva, es reprenguen els festejos de barris.

Segona tanda

Obriran aquesta segona tanda diferents districtes de la ciutat, com ara la Sénia, la Soledat, el carrer Roser, Nou Crist del Calvari, Crist de l’Hospital o Cervantes (carrer Sant Miquel). I tancaran el calendari festiu de l’any, com és costum, les del barri del Pilar i les de la Torremotxa.

Quant als actes que són habituals en aquestes programacions festives, més pròximes al veïnat en general, no falta en cap d’elles la tradicional Xulla, un esdeveniment que va nàixer en les antigues festes de carrer que, una vegada recuperada la democràcia, es va impulsar en les celebracions patronals de maig i setembre pel govern local encapçalat per Bautista Carceller i que, hui en dia, és Festa d’Interés Turístic Provincial.

El lliurament de la Clau de la Festa, de mans de la reina de les festes de Vila-real, Gracia Gumbau, i la seua cort d’honor als festers del barri de Sant Ferran va estar ahir una de les iniciatives que també s’inclou en el programa, en el qual tampoc falten els actes religiosos, les exposicions de diversa índole, les representacions teatrals, concursos, xocolatades, jocs, sopars de pa i porta o de paella.