CAMPANYA DE SENSIBILITZACIÓ
Vila-real porta als alumnes de la ciutat la realitat dels xiquets i xiquetes amb autisme
Les xarrades s'impartiran als col·legis Fundació Flors, Angelina Abad, Gimeno Barón, Escultor Ortells, Cervantes, Pius XII i Botànic Calduch

La col·locació de pictogrames al bus Groguet ha estat una de les últimes accions de l'associació VILATEA, en col·laboració amb l'Ajuntament de Vila-real. / MEDITERRÁNEO
VILATEA, Associació d’Autisme de Vila-real, impulsa, en col·laboració amb la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Vila-real, un cicle de xarrades formatives i de sensibilització sobre l’autisme adreçades principalment als xiquets i xiquetes de 3r de Primària dels col·legis de la ciutat. El cicle, impartit per les mares i pares de l'entitat de manera completament voluntària i altruista, pren el relleu de l’acció de sensibilització iniciada el curs passat amb l’alumnat de Fundació Flors, en una xarrada emmarcada en el projecte RoboTEA de robòtica educativa.
L'Associació d’Autisme de Vila-real, es va constituir formalment el mes d’abril passat i aglutina, per primera vegada a Vila-real, les persones amb autisme i les seues famílies, a més de professionals i gent implicada en la millora de les condicions de vida de les persones amb TEA i l’adaptació de l’entorn urbà a la neurodiversitat. El lema de l’associació, inscrita tant en el registre autonòmic d’associacions com en el registre municipal, és “Per un món compartit”.

L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, va rebre a representants de VILATEA després de la seua constitució com associació. ENTRE OTROS / MEDITERRÁNEO
La sensibilització de la ciutadania amb l’autisme és una de les principals línies d’acció de VILATEA. Per aquest motiu, l’associació, presidida per Celia González, agraeix especialment la comunitat educativa de Vila-real la resposta que ha tingut la proposta del cicle de xarrades, després de la bona acollida de la sessió formativa impartida el curs passat en Fundació Flors.
Activitats pràctiques
“Amb una presentació i activitats pràctiques, tractarem d’explicar als xiquets i xiquetes dels col·legis de Vila-real què és l’autisme i quines dificultats especials han de superar els seus companys i companyes amb TEA. La primera xarrada, amb l’alumnat de Flors i emmarcat en el seu projecte RoboTEA, va ser una experiència molt enriquidora, tant per als escolars, que van respondre molt bé a la presentació, com a per a nosaltres, ja que ens va servir també per conéixer millor què en saben els joves i com enfronten la neurodiversitat a l’aula”, valora González.
“Fruit d’aquesta primera experiència, hem dissenyat un cicle de sensibilització que anem a portar als col·legis de la ciutat, amb una xarrada al mes en aquells centres que ho han sol·licitat”, afegeix. La presidenta de VILATEA agraeix els centres docents la resposta que ha tingut l’associació i lamenta no haver pogut atendre totes les peticions dels col·legis. “La xarrada la fem nosaltres mateixa, una grup mares i pares de xiquets autistes, de manera completament voluntària i altruista, amb l’objectiu de fer de les aules un lloc més conscient de la neurodiversitat i més inclusiu per als nostres fills i filles. És per això que no podem comprometre més d’una xarrada al mes, per la qual cosa només podem impartir un nombre limitat de sessions durant el curs, per ordre de reserva”, especifica González.
Les sessions
La primera de las sessions tindrà lloc, precisament, a Fundació Flors la setmana que ve. Les mares i pares de VILATEA també impartiran les xarrades al col·legis Angelina Abad, Gimeno Barón, Escultor Ortells, Cervantes, Pius XII i Botànic Calduch.
A banda de la sensibilització ciutadana, VILATEA treballa en altres línies, com la visibilització, adaptació cognitiva i reivindicació dels drets de les persones autistes a Vila-real, amb accions com la creació de pictogrames per a edificis o serveis com el bus Groguet, promoció d’oci inclusiu (com la sessió de cinema que es va fer a l’estiu amb la col·laboració de Cines Sucre) o la festa de la diversitat celebrada amb motiu del Dia de l’Autisme, en el mes d’abril passat.
- Alerta amarilla por 'granizo abundante' en Castellón
- Adiós a la jubilación a los 67 años: la Seguridad Social sube la edad máxima en 2025 para estos trabajadores
- Os lo juro que me mata': angustioso grito de auxilio por violencia machista en plena calle en Castelló
- Un importante edificio de Castellón será reformado para detener su degradación
- Odisea de una familia de Castellón para volver a causa de Ryanair
- Una discusión en una panadería por pedir una barra de pan en catalán acaba en los juzgados
- El trago de agua que casi acaba con la vida de un hombre en Vigo: 'En segundos noté que me quemaba vivo por dentro
- Andrea, la joven que se fue de Barcelona para vivir entre animales en un pueblo de Castellón: 'Me ha explotado el Instagram