Els propers dies 22 i 23 de noviembre, Castelló bollirà d’activitat cultural per a presentar els actes de commemoració dels 81 anys de la signatura de les Normes de Castelló en el centenari de les Normes Ortogràfiques de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), organitzats per la plataforma Castelló per la Llengua.

Els actes començaran divendres, 22 de novembre, a les 19.00 hores, en la sala d’actes de l’Institut Francesc Ribalta, amb la presentació del cartell i els actes commemoratius, que culminaran el 21 de desembre en una manifestació amb el lema ‘Per un país de tots: escola valenciana, pública i de qualitat’. La presentació anirà acompanyada d’una xerrada de Vicent Pitarch, delegat a Castelló de l’IEC, amic i col.laborador de Cuadernos, sobre ‘L’escola valenciana, fonament de democràcia’, donat que la defensa de l’escola en valencià serà un dels eixos centrals de la mobilització d’enguany.

El dia 23, l’activitat donarà començament a l’Escola Lluís Revest, on es reprenen els ‘Vermuts Literaris’, una iniciativa de Castelló per la Llengua i la Delegació de Castelló de l’IEC que, després de l’exitós cicle de la primavera d’aquest any, retornen a la tardor amb la presència de l’alcoiana Isabel-Clara Simó, una de les escriptores més populars de la literatura catalana del moment. La presència de Simó serà, sens dubte, un dels grans atractius d’aquestes jornades en record de les Normes de Castelló. L’escriptora presentarà la seua última novel.la, ‘Els invisibles’ (Amsterdam Llibres), una vigorosa obra coral de profundes ressonàncies. Un abans i un després en la impecable trajectòria d’Isabel-Clara Simó que narra la desaparició d’una nena i com aquest fet posa en marxa els engranatges d’un univers narratiu exuberant, amb protagonistes principals inusualment comuns i herois secundaris singulars. Una novel.la polifònica sobre un poble imaginari on, malgrat mèrits indiscutibles o tragèdies insuperables, sembla que un mal fat amagui tots els seus habitants sota una capa d’oblit. Imaginem que no fa falta dir que gaudir de l’oportunitat de parlar, en un ambient distès i pròxim, amb l’autora, és tot un honor.

El mateix dissabte, a les 19.00 hores, a la sala d’actes de l’IES Penyagolosa, la companyia La Rabera Eclèctica estrena l’espectacle teatral ‘Veus femenines per la llengua’, un recorregut amb veu de dona per la poesia catalana i universal. L’espectacle comptarà amb la col.laboració especial d’Isabel-Clara Simó i amb una cloenda musical de la mà del xativí Feliu Ventura.

ANIVERSARI

El fet que l’IEC hagi organitzat aquesta programació amb motiu del 81º aniversari de la signatura de les Normes Ortogràfiques de Castelló no fa sinó deixar patent la importància que aquest document segueix tenint a dia d’avui.

Celebrar, any rere any, tan significatiu esdeveniment ens permet atorgar el valor que mereixen les Normes del 32, unes normes elementals per a la llengua catalana-valenciana que van signar el 1932 les més importants institucions culturals del País Valencià, unes normes que van significar una clara aposta per la normativització de la llengua i la vertebració del país.

Com Enric Valor remarcava en el seu discurs d’investidura com a doctor honoris causa a la Universitat d’Alacant: “La proclamació de les ‘Normes d’Ortografia Valenciana’ l’any 1932 fou un fet importantíssim per al ressorgiment, afirmació i consolidació del tret més característic del nostre poble”. I aquet fet importantíssim va tindre lloc en Castelló, la qual cosa no hem d’oblidar mai. Precisament, l’Ajuntament de la capital de la Plana va crear l’any passat una pàgina web dedicada exclusivament a la difusió i promoció de les Normes --www.normesdecastello.com--, que recordem estan catalogades com a Bé d’Interès Cultural (BIC) per les Corts Valencianes.

En definitiva, el propers divendres i dissabte tornarem a reivindicar la nostra identitat com a poble, a més de viur una festa cultural de primer nivell amb protagonistes d’excepción. H