«No podria pertànyer mai a cap moviment, tinc terror de tot el que es manifesta com a obligatori. La capacitat de contradir, de proposar altres paraules, és indispensable quan s’escriuen diàlegs». És Gérald Sibleyras l’autor d’aquestes paraules, dramaturg que ha desenvolupat la seua cultura teatral més com a espectador que com a lector de teatre, i que es veu a si mateix, com a autor, molt per sota dels escriptors que més admira: Nathalie Sarraute i Yasmina Reza. No obstant això, i malgrat considerar-se menor que les magistrals Sarraute i Reza, Sibleyras pot presumir d’haver escrit nombroses i reeixides obres de teatre, sent la més coneguda Le vent des peupliers, adaptada per Tom Stoppard a l’anglès com Heroes, en el any 2005, sent mereixedora del Premi Lawrence Olivier a la millor comèdia en 2006, i protagonitzada per Richard Griffiths, Ken Stot i el recentment desaparegut John Hurt, un dels il·lustres secundaris del món del cel·luloide.

L’OBRA A CASTELLÓ // Estrenada el 12 d’agost al teatre Palacio Valdés d’Avilés amb excel·lents crítiques, l’adaptació al castellà d’aquest Heroes arriba al Teatre Principal de Castelló el proper divendres, 24 de febrer.

És Tamzin Townsend (El Método Grönholm, Un dios salvaje, Tócala otra vez Sam o La última sesión de Freud) l’encarregada de dirigir a tres grans de l’escena com Luis Varela, Juan Gea i Iñaki Miramón en una comèdia absurda plena d’enginy on els desitjos i les realitats es donen la mà i on la comèdia i l’absurd es fonen.

Tres veterans de guerra combaten el pas del temps i la proximitat de la mort somiant amb viatjar i escapar als àlbers que observen al capdavant. L’esperança de no perdre esperança. Recórrer a una cosa que mai ens podran treure: SOMIAR.

El text del dramaturg francès Gerald Sibleyras és, segons la crítica internacional: «dolorosament divertit, trist i penetrant»; «línia a línia meravellosament escrit, una obra meravellosament entretinguda».

SINOPSI // En aquesta obra hi trobem tres veterans de guerra que passen els seus últims dies en un hospital militar embrancats en batalles verbals de oblidades campanyes militars, criticant la germana Madeleine i reflexionant sobre les seues vides.

Henri (Luis Varela) té una cama lesionada, Gustave (Juan Gea) pateix d’agorafòbia i Philippe (Iñaki Miramón) pateix desmais ocasionats per un tros de metralla allotjat al seu cervell. Els tres reprodueixen les seues vivències al jardí matant el temps. Però tot canvia quan Gustave proposa un pla de fuga, fugir junts a la Operació Álamo.

Divendres que ve, 24 de febrer, a les 20.30 hores, el Teatre Principal de Castelló podrà gaudir d’una molt bona obra teatral.