El civisme (96,4%), el sentiment d’orgull per reciclar bé (67,2%) i la major conscienciació col·lectiva (52,6%) constituïxen les principals motivacions dels valencians per a separar adequadament els seus residus i, per tant, per a incrementar l’espai destinat al reciclatge dins dels seus llars. D’altra banda, el principal fre dels ciutadans que declaren no reciclar és la falta d’espai en la llar (24,4%). Estes són les principals conclusions que es deriven de l’Estudi d’Hàbits de Reciclatge dels Espanyols, elaborat per l’Institut Apolda per a Ecoembes.

Segons l’informe, els valencians asseguren comptar amb una mitjana de 3 galledes de les escombraires en els seus llars, la qual cosa situa a la Comunitat Valenciana com una regió conscienciada amb la separació de residus. Els primers llocs els ocupen Euskadi (3,7), Navarra (3,4) i Catalunya (3,4). En contraposició, Extremadura (2,5), Galícia (2,6) i Andalusia (2,7) són les regions amb la disposició de galledes més baixa del país.

No obstant això, en l’informe es detecten diferències en funció de l’àrea de residència i el nombre d’integrants. D’esta manera, la mitjana d’espais destinats al reciclatge tendix a incrementar-se en els municipis d’entre 10.000 i 50.000 habitants, els enquestats dels quals asseguren comptar amb 3,2 galledes. Quant al grandària de les llars, aquells amb dos i quatre residents són els que nombre més gran de galledes de les escombraires destinen a la separació de residus.

El reciclatge a la Comunitat / Tot i que encara queda camí per recórrer, les dades d’este estudi permeten afirmar que el reciclatge és un hàbit estés en les llars valencianes. De fet, en 2015 cada valencià va depositar 8,4 kg en el contenidor groc (envasos de plàstic, llandes i brics) i 11,2 kg en el blau (envasos de paper i cartó). En total es van reciclar 150.397 tones, el 2,7% més que l’any anterior. Un èxit aconseguit gràcies a un model de col·laboració publicoprivada que s’adapta a les necessitats de cada moment i municipi.

Cal remarcar que en 2015, es van reciclar més de 1,3 milions de tones d’envasos lleugers i envasos de cartó i paper en tot el territori nacional, aconseguint una taxa de reciclatge de 74,8%. Gràcies a este percentatge, es va evitar l’emissió de 1,2 milions de tones de CO2 a l’atmosfera.