Les muntanyes cobrixen entorn d’un 22% de la superfície terrestre i exercixen un paper fonamental a impulsar el creixement econòmic sostenible del planeta. No sols proporciona suport i benestar als 915 milions de persones que habiten les regions muntanyoses —aproximadament el 13% de la població mundial—, sinó que les muntanyes també beneficien als milers de milions que viuen en les planes.

Enguany, la celebració del Dia Internacional de les Muntanyes —que té el seu origen en 1992 i se celebra cada 11 de desembre després de l’aprovació de les Nacions Unides— se centra a donar a conéixer i ressaltar la importància de les cultures i les tradicions que alberguen les muntanyes. Són llocs de culte religiós, pelegrinatges i rituals. Els conceptes de tradició, cultura i espiritualitat estan intrínsecament vinculats amb els mitjans de vida de les gents de les muntanyes. Els seus estils de vida tradicionals determinen les seues formes de subsistència, com ha quedat reflectit al llarg dels anys a la província de Castelló, amb icones com el Penyagolosa.

Enguany, els parcs naturals de la província tornen a participar en esta jornada amb distintes activitats. Així, el dia 9, el PN Serra d’Irta ens invita a pujar a la torre Ebrí. Al llarg de l’itinerari des de l’ermita de Santa Llúcia fins a la cima d’este enclavament es podran disfrutar d’unes magnífiques vistes, com les que oferix el nostre Gegant de pedra. El 10 de desembre, el PN del Penyagolosa ha organitzat dos rutes per a conéixer els diferents beneficis ambientals que aporten les muntanyes. Eixe mateix dia, el PN de la Serra d’Espadà se suma a esta celebració pujant a la Peña Saganta.

Més activitats

La Reserva Natural dels Illes Columbretes no podia perdre’s esta cita. Així, el dia 12, es projectarà un audiovisual sobre elles en el seu centre d’informació, en el Planetari de Castelló.

El 16 de desembre, els parcs naturals del Prat de Cabanes-Torreblanca i de la Tinença de Benifassà seran protagonistes. El segon oferix una ruta interpretativa per a descobrir alguns dels llocs més emblemàtics de la Tinença, des de Vallibona al Turmell. I finalment, el pròxim dia 17, el Desert de les Palmes ha organitzat una pujada al Pic d’El Bartolo amb les associacions dels municipis que conformen el Parc Natural.

A partir d’este cap de setmana, tots units per a celebrar les muntanyes que compartim i que són fonamentals.