El futur dels pobles està en les seues escoles. En els últims anys, davant el greu problema de la despoblació en el món rural, és freqüent sentir parlar a les notícies de pobles menuts que ajuden famílies amb fills a instal·lar-s’hi i, així, garantir la pervivència de la seua escola i el futur de la població. També els barris tenen molt a veure amb les seues escoles. Fa 50 anys, un home visionari, preocupat com pocs pel seu entorn i dedicat com ningú a ajudar qui més ho ha necessitat, mossèn Guillermo Sanchis, va veure que a Vila-real, i en particular al seu barri, hi havia una gran carència de places escolars. Què va fer? Doncs posar-se a treballar per dotar el barri de Santa Sofia d’un col·legi propi que hui en dia, en el seu 50é aniversari, és un referent en docència, en integració i en convivència. I, sobretot, un pilar fonamental del caràcter humil, treballador i inquiet de tot un barri.

Pocs a Vila-real no coneixen i aprecien mossèn Guillermo. Arribat a Vila-real des del seu Picassent natal l’any 1965, és, per a tots nosaltres, un vila-realenc més. Un dels millors. Per això, l’any 2006 va ser reconegut com a Fill Adoptiu de la ciutat.

Tot i que, fora de les fronteres provincials, mossèn Guillermo és conegut i apreciat sobretot per la seua passió pel futbol i, en particular, pel Villarreal CF, nosaltres sabem que és molt més el que li devem a un sacerdot que ha fet d’ajudar als altres la raó de ser de la seua vida. A ell li devem, entre tantíssimes altres coses, l’existència mateixa del barri de Santa Sofia, articulat al voltant de la parròquia que mossèn Guillermo impulsava en 1966 en la zona nord de Vila-real per a donar resposta al creixement de la ciutat. Eren els anys de l’arribada de treballadors de tota Espanya, sobretot d’Andalusia, la Manxa o Aragó, atrets per la puixant indústria ceràmica. La xarxa de col·legis locals no era capaç d’absorbir l’arribada de tantes famílies amb xiquets, que moltes vegades passaven les hores jugant a pilota al carrer per no ·tenir plaça al col·legi. Mossèn Guillermo va detectar el problema i li va donar la solució. Primer, en la mateixa església i amb mestres voluntaris; després, gestionant a Madrid l’autorització de l’escola, la construcció, la dotació de recursos, la subvenció pública o el posterior concert.

Hui, el col·legi Bisbe Pont, unit sempre a l’acció parroquial de Santa Sofia, és el cor del barri. La iniciativa de mossèn Guillermo ha permés a milers de joves, de famílies treballadores, accedir a una formació de qualitat; una educació reglada però també espiritual, en valors de solidaritat i fraternitat. Però no només això, el col·legi Bisbe Pont que fa 50 anys impulsava el nostre Fill Adoptiu ha estat clau per a la cohesió d’un barri que hui és una zona viva, amb altres centres educatius, comerços, associacions, parcs... Darrere d’un gran home, a més, ha hagut sempre un gran equip: gràcies també als directors, professorat, caps d’estudi i comunitat educativa en general del Bisbe Pont durant aquests 50 anys de trajectòria. Felicitats i per molts anys més!

*Alcalde de Vila-real