Qué larga ha sido la marcha compañeros de fatigas… Així diu una de les últimes estrofes de la cançó Bienvenidos de Miguel Ríos que el passat dilluns va donar la benvinguda a tot volum al nou IES Honori Garcia a tot l’alumnat i equip docent. Una frase molt encertada perquè malauradament la comunitat educativa ha patit durant set anys els barracons, un dels gran mals que el Partit Popular va inocular a l’educació pública durant els seus 20 anys de govern a la Comunitat Valenciana, mentre les seues empreses amigues feien negoci amb els sobrecostos d’eixes aules prefabricades.

Mentre alguns feien negoci, l’IES Honori Garcia ha estat 2.340 dies (quasi set anys) en barracons. Però per fi fa una setmana es va obrir el nou edifici, gràcies al Govern progressista que presideix Ximo Puig i que ha apostat per canviar corrupció per educació. I este és el clar exemple, ja que després de molts anys de promeses incomplertes del PP, hem sigut els governs del canvi a la Comunitat Valenciana i a la Vall d’Uixó els qui hem apostat per l’obra, sense mentides ni excuses.

L’apertura d’este nou centre educatiu ha sigut una de les millors coses que he viscut com a alcaldessa en estos 20 mesos de govern municipal. Va ser un matí ple d’emocions i de records, no sols pel que suposa poder dotar a la nostra ciutat d’instal·lacions educatives dignes sinó també perquè jo he crescut com a persona i m’he format en este institut, gràcies a un professorat que estima el que fa i que tot i les condicions en les quals ha treballat en els últims set anys ha tirat endavant projectes com TEDxLaVall o el concurs d’idees de negoci i ha guanyat diversos premis.

Eixa grandesa també l’han demostrat en les últimes setmanes tant docents, com alumnes i AMPA, ja que són moltes les persones que han ajudat al fet que el trasllat de l’IES siga una realitat. Per tots ells i elles val la pena lluitar per defensar l’educació pública, que és la que garanteix la igualtat d’oportunitats i permet que la filla d’una família humil i treballadora puga obtindre amb el seu esforç el mateix títol acadèmic que el fill d’un banquer.

I com deia al principi, la marxa per a arribar a este punt ha sigut molt llarga. Massa. Estos dies m’han vingut al cap molts records, un d’ells l’acte de presentació de la candidatura socialista que vaig encapçalar en les eleccions municipals del 2015. I em venia al record perquè va tindre lloc en la plaça del Parc, damunt del que coneixem com a mitja lluna i davant d’un solar buit.

Una mitja lluna que aleshores estava plena de pintades, trencada i abandonada i que hui llueix renovada, gràcies a una inversió de 25.000 euros d’este equip de govern per a adequar tota la plaça del Parc. I aquell solar buit hui l’ocupa el nou edifici de l’IES Honori Garcia, després de set milions d’euros d’inversió del Govern valencià. Aquell solar hui està ple de vida, de futur, d’esperança. I seguim treballant per a omplir de futur tota la ciutat.

*Alcaldessa de la Vall d’Uixó