Esta setmana hem donat a conéixer a Colonia San Antonio el nou servei de proximitat, que prompte trobarem també a la Moleta i que aproparà una psicòloga, una treballadora i una educadora social als veïns del barri. L’objectiu és doble: d’una banda, que les professionals puguen conéixer amb més detall el territori on viuen els seus usuaris, les seues potencialitats i característiques, que sàpiguen que es fa i què passa als barris i poder millorar així la seua atenció. D’altra banda, que els veïns puguen emprar el recurs com a dinamitzador d’allò que ja es fa al propi barri i allò que els agradarïa que es féra. Es tracta d’aprofitar al màxim els recusos i l’activitat dels nostres centres educatius, els centres d’esplai i centres joves, les associacions, ja siguen socials, de veïns, de jubilats, de festes o de joves, per la creació de comunitat.

Posem en marxa este servei, deprés de millorar el propi centre social, i seguint la idea que ens ha dut a ampliar i apropar l’oferta de cursos de la Universitat Popular i de les Aules de Majors, igual que fa pocs mesos es posava en funcionament la policia de barri del municipi. Volem que els nostres veïns, després d’anys d’abandonament, senten que el seu Ajuntament s’esforça per apropar-se, que ens importen, que estem disposats a conéixer millor les seues demandes i propostes per millorar la seua qualitat de vida.

Però per a aconseguir-ho necessitem la seua implicació, perquè vivim en una societat on sovint es fa necessari explicar que la participació ciutadana és alguna cosa més que votar en una pàgina web, queixar-se a les xarxes socials o fer una petició al registre. Cal fer comunitat, construir xarxes i estar disposades a eixir de la comoditat casa per dedicar el nostre temps de manera desinteressada.

Nosaltres, des de l’Ajuntament, sabem que els nostres barris i el nostre poble en el seu conjunt tenen moltes capacitats i les potencialitats, en molts casos adormides o inconnexes, per això ens veiem en l’obligació de treure-les a la llum i aconseguir que la Vall d’Uixó deixe de ser una ciutat vulnerable per a ser una ciutat d’oportunitats, educadora i acollidora.

*Primer tinent d’alcalde de la Vall d’Uixó