Sempre he pensat que les coses, en un món tan complex, funcionen quan cadascú fa la seua feina adequadament. De vegades, la feina de l’altre ens molesta perquè suposa que hagem de donar comptes, vigilar millor i no despistar-nos, esforçar-nos més per fer les coses millor... i això requereix un nivell d’exigència major del que tindríem si aquests controls no exisitiren.

Algú s’imagina com conduiríem si no ens haguérem dotat de normes, limitacions i especialment autoritats i agents de la mateixa que vetlaren, fent la seua feina, pel compliment de les normes en benefici de tots perquè les coses funcionen?

Aquesta hauria de ser, en el treball polític, la tasca de l’oposició. La seua feina l’entenc en ajudar en allò que puga el govern perquè el poble tire endavant, en controlar els excessos que es poden produir fruit de la naturalesa i la debilitat humanes, exigir un treball i esforç continuats per a la millora en cada cosa que es fa. I segur, segur que, si cadascú fa la seua faena, tot va millor.

Però, per desgràcia, a Vila-real açò no passa. Per un costat, tenim el PP, responsables de la major malesa històrica en la gestió del nostre Ajuntament, que ens situa en desequilibri econòmic cada dia, fruit de les il·legalitats, el balafiament i l’abús dels seus governs, es dedica cada dia a intentar confondre, negar l’evidència dels informes tècnics, els fets i les sentències milionàries de condemna contra aquest Ajuntament que ens colpegen dia rere dia.

L’última sentència que hem donat a conéixer --en la mateixa línia de construir, inaugurar però no haver pagat res-- és la d’un dels propietaris dels terrenys del col·legi José Soriano. L’Ajuntament haurà de fer front al voltant d’1,5 milions d’euros més, després de quasi 10 anys.

Açò, per desgràcia, és l’únic que saben fer. En compte de demanar disculpes i assumir les seues responsabilitats, el PP de Vila-real es dedica cada dia a mentir, intentar confondre i manipular perquè el poble pense que l’herència no és seua.

I després està Ciutadans per Vila-real, que va iniciar la legislatura amb molt bona voluntat, aportant propostes positives que agraïsc, algunes de els quals hem fet nostres, fins i tot en la dificultat d’acceptar propostes complicades de vegades fruit de la inexperiència i el desconeixement de la gestió pública per part d’aquest partit. Però, en els últims mesos, negant l’evidència, els informes dels tècnics, les dades objectives, Ciutadans s’ha convertit, sense adonar-se’n, obsessionats per pescar vots dels votants desencantats pel tuf de la corrupció del Partit Popular, en uns excel·lents escuders del PP de Vila-real.

Jo, amb moltes dificultats, juntament amb el govern local, a treballar ficant a Vila-real primer, intentant quadrar el cercle per a pagar els empastres del PP del passat i fer viable el present i el futur. Allà cadascú amb la seua consciència. Quant guanyaríem si cadascú fera el que li toca fer! El poble dirà en un any.

*Alcalde de Vila-real