El passat ple sobre l’estat de la ciutat va tenir molt de posada en escena i campanya i poc de debat i anàlisi sobre on estem i cap a on anem com a ciutat. Els grups municipals van lamentar aquesta circumstància retraient a la resta que estigueren fent campanya per a immediatament posar-se a fer campanya. Després d’acusar a CSenM de sobreactuar per insistir en el que venim reclamant des del principi, l’alcaldessa Marco, amb una actuació perfectament assajada i amb els fotògrafs estratègicament situats per a captar amb detall el moment precís, va interpretar una escena bíblica desplegant des de l’estrada les taules de la llei del seu mandat.

Segur que han vist la fotografia de Marco, generosament reproduïda aquests dies, on l’alcaldessa desplega un paper quilomètric on suposadament estan detallats els seus èxits de legislatura però que perfectament podria ser la llista de la compra, ja que allí no es podia llegir res. Però clar, segons Marco això no era sobreactuar ni fer campanya. «Cosas veredes, amigo Sancho, que farán fablar las piedras».

Tot i que encara queda un any de legislatura, durant el plenari vam de quatre suspensos de la senyora Marco durant el que va de legislatura. Un primer suspens en habitatge, on l’Ajuntament no acaba de donar la batalla per a garantir aquest dret. Un segon suspens en el repte mediambiental, ja que el problema de la contaminació no s’afronta amb la força que requereix. Un tercer suspens en la recuperació de la gestió pública de serveis externalitzats. De moment no s’ha avançat res en la remunicipalització del serveis públics per falta de voluntat política decidida. I finalment, un quart suspens en la prevenció de la corrupció, on tampoc trobem l’espenta necessària per a implantar mecanismes concrets perquè no es repetisca la trista etapa del PP. L’alcaldessa està posant francament difícil el nostre intent de posar tallafocs a la corrupció dificultant la posada en marxa d’una oficina municipal contra el frau i se segueix contractant majoritàriament amb les empreses de la Gürtel sense la fiscalització deguda. Empreses que segueixen controlant la contractació pública d’aquest Ajuntament.

*Regidor de CSenMoviment