Les tradicions d’un poble, allò que forma part del nostre patrimoni cultural, que passa de pares a fills, allò que ens identifica, no sempre perviuen en el temps per generació espontània. Les tradicions, les costums, la cultura, cal conéixer-les, estimar-les, promoure-les. I, per a això, calen entitats i agrupacions que se’n prenguen cura. A Vila-real tenim la immensa sort de comptar, des de l’any 1987, amb el Grup de Danses El Raval. Una agrupació nascuda fa poc més de 30 anys amb un objectiu clar: recuperar les tradicions, investigar i documentar els costums populars dels nostres avantpassats, divulgar i posar en valor els trets principals del nostre folklore, com són fonamentalment la dansa, la música i la indumentària tradicional.

Amb el Grup de Danses El Raval, els vila-realencs i vila-realenques hem tornat a ballar a la plaça com ho feien els nostres avantpassats segles arrere. Gràcies a la tasca del Raval, hem conegut i recuperat cançons populars de la vila o nadales tradicionals de tota la comarca. Amb ells, vam tornar a portar un garbonet per a la tradicional foguera de la vespra de sant Pasqual, hem tornat a escoltar la Despertà de l’Aurora --gràcies també a la Confraria de la Divina Aurora-- i rememorem cada mes d’agost la tradicional figura del ‘sereno’ amb una Festa del fanalet que ja és un imprescindible de la programació estiuenca de Vila-real.

La setmana que ve, de la mà del Raval i de la Regidoria de Tradicions, tornarem a convertir els melons d’Alger en fanalets decorats artesanalment per evocar la figura del sereno amb la cançó popular que el Raval, amb el seu president, Àlex Torres, al capdavant, entonarà en la desfilada nocturna pel Termet. No és l’única tradició recuperada de la que podem gaudir a l’estiu amb el Raval: totes les setmanes, al nostre paratge més emblemàtic, assagem les passes del Ball de plaça que portarem, un any més, a la plaça de la Vila en les festes de setembre. Tradició en la qual, enguany, tindré de nou l’honor de participar, juntament amb la nostra reina, Cristina Pesudo, i les seues dames.

Per estimar alguna cosa, primer l’hem de conéixer. I no hi ha cap dubte que el Grup de Danses El Raval ens ha ajudat a conéixer millor Vila-real i estimar-la més encara. La tasca de recerca desenvolupada per l’agrupació, la cura amb la qual han aconseguit recopilar passes, cançons, jocs i relats de la tradició oral local, són la mostra més clara de l’estima que el Raval té per la nostra terra. Un coneixement profund de les arrels del folklore local que han portat arreu del món i que, durant molts anys, va fer de Vila-real un autèntic referent en l’àmbit, amb el Festival Internacional de Danses.

Per tot això, per la recuperació de les nostres tradicions, per la implicació continua amb la nostra ciutat, pel treball desinteressat per garantir que les costums més ancestrals seguiran transmetent-se a les generacions futures, per l’estima a la nostra ciutat, els vull traslladar des d’aquestes línies l’agraïment més sincer dels vila-realencs.

*Alcalde de Vila-real