ORGANITZA L'IVC

Les Nits al Claustre programen set concerts aquest estiu a Castelló

El cicle, que se celebra al claustre del Museu de Belles Arts, comença el 6 de juliol

Raúl Rodríguez, Judit Nedderman, Orkesta Mendoza, La Maria o Ataxia, alguns dels protagonistes

L'Orkesta Mendoza serà una de les protagonistes del cicle musical a Castelló.

L'Orkesta Mendoza serà una de les protagonistes del cicle musical a Castelló.

E. Gras

L’estiu a Castelló és molt menys calorós, molt més vibrant gràcies a les poques propostes culturals que mantenen el pols i fan front a les grans macrocites que tenen lloc a escassos quilòmetres de distància de la capital, com a Benicàssim i Borriana.

Gràcies a les Nits al Claustre, la ciutadania que decideix estiuejar a la ciutat pot gaudir de diverses propostes musicals de qualitat, sempre sorprenents. Aquest dimarts, 13 de juny, s'han donat a conèixer els set concerts que aquest 2023 conformen el cartell —dissenyat un cop més per l'estudi Juárez Casanova— d’aquesta iniciativa que organitza l’Institut Valencià de Cultura (IVC) i que té com a escenari idíl·lic el claustre del Museu de Belles Arts de Castelló.

El director general de l'IVC, Abel Guarinos, acompanyat pel delegat territorial a Castelló, Alfonso Ribes, i Germán Ribes, del Museu de Belles Arts.

El director general de l'IVC, Abel Guarinos, acompanyat pel delegat territorial a Castelló, Alfonso Ribes, i Germán Ribes, del Museu de Belles Arts.

No ha estat una presentació a l’ús, ja que ha servit com a comiat –encara sense una data concreta– del qual fins ara ha exercit com a delegat territorial de l’IVC a Castelló, Alfonso Ribes, acompanyat en aquesta ocasió pel director general de l’entitat, Abel Guarinos, i pel gestor del Museu de Belles Arts, Germán Ribes. Guarinos ha parlat en primer lloc sobre la importància de les Nits al Claustre, del seu caràcter, rememorant al recentment mort filòsof italià Nuccio Ordine, qui veia en la cultura un veritable aliment de l’ànima. Després d’ell, Alfonso Ribes ha compartit amb Germán Ribes l’autoria d’una programació que començarà el 6 de juliol, a les 22.30 hores –totes les actuacions seran en la mateixa franja horària– amb l’actuació de Raúl Rodríguez presentant el seu més recent treball, La razón eléctrica. Fill de la gran Martirio, Rodríguez és músic i antropòleg cultural, a més de compositor, productor, guitarrista i creador de Tres Flamenco.

Judit Neddermann actuarà el 13 de juliol al claustre del Museu de Belles Arts.

Judit Neddermann actuarà el 13 de juliol al claustre del Museu de Belles Arts.

Programa eclèctic i de qualitat

El 13 de juliol serà el torn per a Judit Nedderman, una de les veus més destacades en l’actualitat i la proposta artística de la qual beu d’arrels folklòriques i música moderna. El 20, aterrarà en el Museu l’Orkesta Mendoza, el nou projecte de Sergio Mendoza, conegut pel grup Calexico, fusionant la cúmbia amb el rock i el mambo.

Ataxía seran els encarregats de protagonitzar el concert del 27 de juliol on la música tradicional i actual del Mediterrani oriental s’uneixen. I ja a l’agost, el públic castellonenc podrà gaudir de La Maria amb el seu treball L’Assumpció (el dia 3), Stefano Palatchi (el 10 d’agost ) i finalment el binomi format per Antonio Selfa i Gloria Aleza (el dia 17).

Totes les actuacions són amb entrada lliure i gratuïta.

Cinema valencià a la fresca com a preludi del cicle

Com ja succeís l’any passat, el cinema cobra especial protagonisme en les Nits al Claustre amb la programació d’un total de tres títols, tres produccions valencianes de l’últim any que representen un bon exemple de la diversitat estètica, narrativa i temàtica del cinema que es fa en la Comunitat, de la ressonància que la producció valenciana està tenint més enllà d’aquestes fronteres i de la presència, cada vegada major, de dones cineastes.

Els tres films que s’han programat a Castelló han obtingut una excel·lent consideració crítica, a més de nombrosos premis i reconeixements en certàmens nacionals com els Premis Goya, Feroç, Berlanga, Gaudí, Seminici, Màlaga, Donosti... i internacionals, Tolosa, Varsòvia o Cannes.

El 30 de juny es projectarà Llenos de gracia de Roberto Bueso; l’1 de juliol El agua, d’Elena López Riera, i el 2 de juliol Vasil, d’Avelina Prat.