UN DELS MAJORS ESPECIALISTES EN L’OBRA DE FUSTER I ESTELLÉS

L’UJI recorda al professor emèrit i poeta Vicent Salvador

La sala de Graus Germà Colón acull el 7 de febrer una jornada especial d’homenatge

L'editorial de Benicarló Onada Edicions presenta la seua obra pòstuma, ‘Estellés, tal com raja’

El catedràtic i poeta Vicent Salvador va faltar l'any 2023 després d'una llarga enfermetat.

El catedràtic i poeta Vicent Salvador va faltar l'any 2023 després d'una llarga enfermetat. / MEDITERRÁNEO

Eric Gras

Eric Gras

«Sigui com sigui, almenys estic segur que, al llarg de la vida, el llenguatge ha estat per a mi objecte privilegiat de reflexió, de fascinació, d’inquietud». Estes són les paraules de Vicent Salvador, poeta, filòleg i catedràtic de la Universitat Jaume I de Castelló, qui va morir l’any passat després d’una llarga malaltia. 

Un any més tard de la seua desaparició, l’UJI, al costat de les universitats de València i Alacant, reten homenatge a un dels majors especialistes en l’obra de JoanFuster i Vicent Andrés Estellés, autor de Calabruix, guanyador del Premi Ausiàs March de Poesia en 1984, i de Mercat de la Sal, premi Estellés en 1992, entre altres.

Organitzat pel Departament de Filologia i Cultures Europees i la Seu de la Universitat Jaume I de l’InstitutInteruniversitari de Filologia Valenciana, la sala de Graus Germà Colon de la Facultat de Ciències Humanes i Socials acull a partir de les 15.30 hores este singular acte en record del qual fora també membre del Patronat de la Biblioteca Nacional d’Espanya (2005-2008) i Vicepresident del PEN Català. 

Participants

El primer a participar en este homenatge, a les 15.40 hores, serà el lingüista i professor de la Universitat de Cambridge Dominc Keown, qui impartirà una breu conferència titulada El teixit afectiu de la poesia de Vicent Salvador. Un altre dels protagonistes de la vetlada serà el catedràtic de Lingüística General de la Universitat de Barcelona Sebastià Serrano, encarregat de parlar sobre la Memòria emocional i intel·ligència literària en l’obra de Vicent Salvador. La seua xerrada serà a les 16.15 hores.

Així mateix, l’acte oferirà el visionat d’un muntatge audiovisual en record del poeta i catedràtic de l’UJI, qui en l’àmbit de l’assaig literari va destacar per obres com El gest poètic: cap a una teoria del poema, amb el qual va obtindre el Premi Valencià d’Assaig en 1984, i Figures i esbossos, un dels estudis més complets sobre literatura valenciana contemporània amb el qual l’escriptor de Paterna va guanyar el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians en 2013

Obra pòstuma

Un dels moments centrals d’esta jornada homenatge serà la presentació del llibre Estellés, tal com raja que publica l’editorial de BenicarlóOnada Edicions, a les 16.00 hores. Es tracta de la transcripció d’una conferència que va donar Vicent Andrés Estellés a Benicarló l’any 1985. Allà, en bona companyia, parlà de la seua obra, la seua família i la seua vida, amb un discurs viu i genuí.

L’obra, que coincidís amb el centenari d’Estellés, té l’edició literària del mateix Vicent Salvador i d’Adolf Piquer. Aquest llibre fou un dels darrers treballs de Salvador abans de faltar. Justament, ell era qui va presentar Estellés en aquella conferència, fa quasi 40 anys.

Cal destacar que als actes a València del dia 6 i d’Alacant del 8 de febrer participa la professora de l’UJI Adéla Kotatkova amb la ponència Vicent Salvador i l’anàlisi del discurs mèdic.