Organitzat per l'Ajuntament de Vilafamés i la promotora Metrònom

Naix Vilafafest, un festival a favor de la no especulació energètica

Vilafamés acull esta nova cita amb artistes com Xavi Sarrià, Pepet i Marieta, Tesa o Pau Alabajos

L’esdeveniment tindrà lloc a la plaça de la Tanca el 23 de març i comptarà amb una fira d’entitats

Xavi Sarrià serà protagonista d’esta nova iniciativa que unix música amb la protecció ambiental.

Xavi Sarrià serà protagonista d’esta nova iniciativa que unix música amb la protecció ambiental. / MEDITERRÁNEO

E. G.

Els festivals de música solen organitzar-se amb l’únic objectiu d’entretindre al públic assistent. No obstant això, hi ha cites que busquen llançar un missatge o transmetre una sèrie de preguntes que qüestionen l’actualitat social i política. De fet, a la província de Castelló existix una cita que des dels seus inicis s’ha caracteritzat per conjuminar la música amb la difusió de propòsits que advoquen per la pau, la unitat i la cultura: el Rototom Sunsplash de Benicàssim. I no es pot obviar la labor que des de fa ja quasi 20 anys realitza el Feslloc, el festival de Benlloc, un altre certamen activista en pro de la llengua valenciana, com tampoc es pot menysprear la rellevància de l’Aplec delsPorts.

A estes celebracions se suma ara un nou festival a Vilafamés, una nova cita que han batejat com Vilafafest i que s’organitza per a fer front a l’especulació energètica i les macroplantes a la província.

Artistes participants

El pròxim 23 de març tindrà lloc en la plaça de la Tanca de la localitat este certamen que comptarà també amb una fira d’entitats organitzada per l’Ajuntament. 

Pau Alabajos també actuarà en la nova iniciativa que promou l'Ajuntament de Vilafamés i Metrònom.

Pau Alabajos també actuarà en la nova iniciativa que promou l'Ajuntament de Vilafamés i Metrònom. / MEDITERRÁNEO

Amb un cartell d’artistes encapçalat per Xavi Sarrià, seguit de Pau Alabajos, Pepet i Marieta, Tesa i la Kinky Band –tots ells noms de referència dins del panorama musical valencià actual i vells coneguts del públic castellonenc en els últims anys–, este incipient festival naix amb un leit motiv molt específic, com és la reivindicació de les conseqüències que les macroplantes poden provocar tant a nivell mediambiental com per a la salut pública.

Tesa actuarà a la plaça de la Tanca al costat de la resta d'artistes en la primera edició del nou certamen.

Tesa actuarà a la plaça de la Tanca al costat de la resta d'artistes en la primera edició del nou certamen. / m

Una marxa

D’accés totalment gratuït, durant un dia sencer Vilafamés convertirà els seus carrers en una marxa en contra d’estes construccions. Cal recordar que el municipi ja és una de les poblacions més afectades per este tipo de projectes. De fet, és el poble més afectat per la MAT amb més quilòmetres de traçat i amb un total de 30 torres elèctriques. Sumat a açò, està en projecte la construcció d’una macroplanta amb 555.000 plaques fotovoltaiques ubicada al Pla de Vilafamés que, a banda del fort impacte visual i ambiental cap a un poble declarat BIC, deixaria sense conreu unes terres que, ara per ara, estan en cultiu.

Més que música

Un cop més, la música i les reivindicacions socials s’uneixen al Vilafafest. Com exemplet clar, el grup Pepet i Marieta, que toca en aquest cartell, va llençar el passat 12 de gener de 2023 un clip anomenat No a la MAT! amb col·laboració de Xavi Sarrià, Tesa, Ebri Knight i El Diluvi. Es tracta d’un crit en contra de la línia elèctrica de molt alta tensió amb torres de gran altura i que se situarà entre Morella i Almassora.

Cartell del Vilafafest.

Cartell del Vilafafest. / VILAFAFEST

Aquest esdeveniment està impulsat per l’Ajuntament de Vilafamés i per la promotora castellonenca Metrònom. Vilafafest, diuen els seus organitzadors, naix «amb caràcter simbòlic» i «actua com una aliança entre la població, el medi ambient i la música».