Dir molt sense dir res. Expressar sentiments i emocions, compartir sensacions, i tot això a partir d’un simple gest o moviment, d’una coreografia perfectament acoblada, ideada al mil·límetre, tot i que no exempta d’improvisació. És això possible? Pot el cos transmetre el mateix complex missatge que un text? Pot, pot, clar que pot, com bé ho demostren les obres que formaran part de la segona edició del MUT!, el Festival Internacional d’Arts Escèniques Sense Text de Castelló que arrancarà el divendres 29 de setembre, a les 18.00 hores, i finalitzarà el pròxim diumenge, 1 d’octubre, a les 20.00 hores, fent un recorregut per diversos escenaris de la capital de la Plana, amb un total d’11 espectacles que es caracteritzen per no tenir cap tipus de diàleg. Són muts.

Aquest certamen és una de les apostes culturals la Regidoria de Cultura de Castelló, com bé ho explica la responsable de l’àrea, Verònica Ruiz, qui diu: «Sempre hem apostat per professionalitzar els sectors que es dediquen al foment de la cultura, com és en aquest cas el de les arts escèniques. Volem que la cultura arribe al màxim públic possible i per a açò hem iniciat diferents propostes en matèria d’arts escèniques en diferents formats i per a diferents públics». Ruiz també destaca la «la vocació de crear nous públics», i per aquest mateix motiu es va originar el MUT! i altres iniciatives, perquè «entenem que com més gent consumisca cultura molt millor, perquè cal fomentar-la com a motor indispensable d’una societat crítica».

El MUT! s’ha convertit en una de les iniciatives més innovadores i atractives de quantes se celebren a Castelló ciutat al promoure una «modalitat d’espectacle diferent que desperta interès entre el públic precisament per l’absència de text i diàlegs en totes les actuacions», com explica Ruiz, qui destaca la presència de companyies de diverses procedències i amb propostes d’espectacle que, segur, no deixa indiferent al públic.

L’encarregat d’inaugurar el MUT! serà Pere Hosta, amb el seu espectacle Postal Express, a les 18.00 i 19.30 hores, del 29 de setembre, una proposta artística itinerant que es donarà en diversos carrers del centre de la ciutat. A les 22.30 hores serà el torn dels integrants de Xarxa Teatre amb el seu espectacle inaugural Ara Pacis en els exteriors del Palau de la Festa. La companyia vila-realenca utilitza totes les tècniques escèniques habituals en els seus muntatges, itinerància, grans elements mòbils, ús escènic de la pirotècnia o efectes lumínics espectaculars, per a mostrar a l’espectador la transformació d’una societat agrària i festiva que acaba de sucumbir al furor bèl·lic. En aquest setnti, Ara Pacis és un cant a la pau amb l’esperança d’aprendre, per fi, dels errors del passat.

MÉS PROPOSTES

El festival es reprendrà dissabte, 30 de setembre, a les 12.00 hores, amb la companyia La Bella Tour i l’espectacle homònim en el Passadís dels Arts —parc Ribalta—. Es tracta d’un reconegut espectacle que ha sigut guardonat amb el Premi del Jurat en el Festival Artescena d’Àvila.

Per la vesprada, a les 18.30 hores, en la mítica rotonda de la Farola el MUT! preveu l’actuació de Murmuyo amb l’espectacle Su-Seso Taladro, i minuts més tard, en el mateix lloc, serà el torn de Wandering Orquestra, amb la proposta del mateix nom. Per la seua banda, Vaivén Circo oferiran el seu espectacle Do Not Disturb, de nou, al Passadís dels Arts —a partir de les 20.00 hores—. I ja a la nit —a les 22.30 hores—, a la Plaça Hort dels Corders actuarà Teatro Necessario interpretant Nuova Barberia Carloni.

Les propostes de la segona edició del MUT! per al diumenge començaran amb l’agrupació Petit Monsieur, autors de l’espectacle En déragement, i ho faran en doble funció —a les 12.00 i les 18.30 hores— en el Passadís dels Arts. A les 12.30 hores serà el torn de la Companyia Up Arte amb Todo Encaja, també al cèntric parc Ribalta on a la tarda repeteixen novament Murmuyo per a interpretar Fisura, a les 19.00 hores. La present edició del Festival Internacional d’Arts Escèniques Sense Text de Castelló es clourà amb la presència de Teatr Biuro Podrozy i la seua proposta Carmen Fúnebre. Serà a les 20.00 hores, a la Plaça Hort dels Corders. Varietat, risc interpretatiu, qualitat... El MUT! té molt a dir.