Peníscola tornarà a ser epicentre de la música antiga i barroca gràcies a la 25a edició del seu festival internacional que organitza l’Institut Valencià de Cultura, junt amb la Diputació de Castelló i l’Ajuntament de Peníscola. Del 3 al 12 d’agost es duran a terme tretze concerts en què destaca la presència del gran Jordi Savall.

Enguany quatre dels concerts se celebren al Palau de Congressos de Peníscola, dels quals tres seran per a públic familiar i entrada lliure. Els altres tenen lloc a l’emplaçament habitual del festival, el castell del Papa Luna.

La inauguració del festival serà el dilluns, 3 d’agost, en la fortalesa papal amb el Cor de la Generalitat i Harmonia del Parnàs sota la direcció de Marian Rosa, un concert amb el títol Quien amores tiene… en commemoració del V centenari de la primera volta al món d’Elcano i Magallanes.

El dia 4, a les 20.30 hores, tindrà lloc el primer dels concerts gratuïts al Palau de Congressos amb la formació Galería del Clroscuro d’Alacant, amb Anabel Sáez al clavecí i en la direcció. El conjunt oferirà un concert titulat Los colores del corazón, un espectacle per a públic familiar a partir dels sis anys. El mateix dia, però a les 22.30 hores i al castell del Papa Luna, Adriana Mayer i l’Ensemble de l’Albera, de València, oferiran el programa Crudelissima Clori. Filli adorata.

El 5 d’agost al castell del Papa Luna actuarà l’Accademia del Piaccere, vinguts des d’Andalusia, amb la soprano Mariví Blasco i amb Fahmi Alqhai en la direcció i a la viola. I el dia 6, de nou al Palau de Congressos i a les 22.30 hores, serà l’actuació de Jordi Savall & Hespèrion XXI, de Catalunya, en un concert de títol Orient-Occident diàleg de les ànimes.

Al castell del Papa Luna, el 7 d’agost, actuarà Apothéose Ensemble, una formació de Madrid que amb el títol A tribute to tears interpretarà sonates de Georg Friedrich Händel. L’endemà, també al castell, serà el primer dels dos concerts de Capella de Ministrers en el festival, dirigits per Carles Magraner. El 8 d’agost, i amb l’actuació de la soprano Èlia Casanova, el concert Mediterrània. Una mar de vilanelle, villancets i cançons, i el 9 d’agost, a les 19.30 hores, al Palau de Congressos, amb la veu d’Aranda, Tirant i Carmesina, un concert per a públic familiar a partir de 6 anys amb entrada lliure. Aquest mateix dia, a la fortalesa es podrà gaudir també amb l’actuació de La Guirlande, vinguts d’Aragó, i el seu concert Bach & sonidos.

La formació valenciana Estil Concertant actuarà el 10 d’agost al castell del Papa Luna amb la soprano Olga Pitarch i Marisa Esparza a la flauta travessera i la direcció. Altres representacions estaran protagonitzades per Emilio Villalba & Sara Marina & Ángeles Núñez , el grup de Castelló Il Dolce Incontro —format per Rafael Quiralt, Francesca Sala i Víctor Yusà, i que oferiran el concert Herois duo— i, tancant el festival el 12 d’agost, al castell del Papa Luna, el concert de Mediterrània Consort sota la direcció del flautista David Antich, que interpretarà els concerts per a flauta dolça i viola da gamba de Telemann.