A finals del mes d’abril, es va posar en marxa el projecte de reintroducció a les muntanyes de la Tinença de Benifassà de Gypaetus barbatus, més conegut com a trencalòs o crebalòs. Amb periodicitat mensual, s’edita una gaseta que dona a conéixer l’evolució dels dos exemplars (Alòs i Amic) que formen part del programa. Així, ara ja es pot consultar el quart número d’esta publicació que informa de que estos últims mesos s’ha observat, d’acord amb les dades facilitades pel dispositiu de seguiment, que tots dos animals es troben en la fase juvenil de dispersió, que es defineix com «el moviment permanent que un individu realitza des del seu lloc de naixement al lloc on es reprodueix o podria reproduir-se». Per açò, i esperant que el Parc Natural de la Tinença de Benifassà (Castelló), el PN dels Ports (Tarragona) i Beseit (Terol) els resulten idonis per a la reproducció, es continuarà facilitant-los aliment en els diversos punts habilitats per a tal fi.

Així mateix, este últim mes han augmentat els punts d’alimentació. S’ha afegit un nou punt al Mas del Peraire, una finca propietat de FUNDEM, que col·labora en el projecte de reintroducció, i que està inclosa en el Parc Natural de la Tinença de Benifassà. També al PN dels Ports, a Tarragona, s’han posat en funcionament dos punts d’alimentació nous, situats a Tortosa i Horta de Sant Joan.

D’altra banda, cal destacar que el primer cap de setmana d’octubre es realitza des de fa 13 anys el Dia Internacional de l’Observació del Trencalòs (IOD). Equips de voluntaris i d’experts dels diferents projectes es reuneixen per buscar l’espècie al cel dels Alps, Massís Central i l’est dels Pirineus.

L’anterior IOD, al 2017, va ser molt popular, amb una participació de més de 900 persones, i va incloure per primera vegada a Andalusia i de Castella i Lleó.

Tot i que des del projecte de reintroducció del crebalòs a la Tinença de Benifassà no es participar en esta edició, si que es pot confirmar que ho va fer Alòs, ja que se’l va observar el 6 d’octubre als Picos de Urbión (La Rioja) junt amb Cenarbe (de Pirineus) i Seprona (d’Andalusia).

Alòs és, fins al moment, l’exemplar més viatger dels dos. Amic es mostra més moderat en els seus desplaçaments, viatjant entre la zona del PN dels Ports a Tarragona, la Tinença, la serra del Turmell a Xert i la zona de Peñarroya de Tastavins, amb un desplaçament major a la zona de la Serratella, Penyagolosa i Rubielos de Mora (Terol), per a tornar a la Tinença. El programa, d’alt interès ambiental per al nostre territori, avança amb pas ferm.