Francisco Paesa és l’home de les mil cares. Així ho definix la pel·lícula del cineasta Alberto Rodríguez, estrenada recentment, que retrata, amb una magnífica interpretació de l’actor Eduardo Fernández, les peripècies d’este espia espanyol que va ser capaç d’enganyar a l’Estat, al seu protegit, el director general de la Guàrdia Civil, fugit en 1995, Luis Roldán, i fins als seus propis familiars i amics. La història de Paesa és apassionant i no té relació amb Castelló, excepte els contactes que va tindre a principi dels anys huitanta amb diversos agents de la seguretat que van posar en marxa la lluita bruta contra ETA i amb els germans Perret, coneguts hostalers castellonencs d’origen francés, que es van veure involucrats en estos successos. Paesa, que havia prestat un magnífic servici a Espanya facilitant la desarticulació de l’aparell logístic d’ETA en la cooperativa Sokoa de San Juan de Luz, va ser notícia aquell mes d’octubre de 1991 quan es va entregar a la Policia Espanyola que ho relacionava amb els GAL. Va ser una de les aparicions misterioses de l’espia, que prompte va quedar lliure de tota imputació.

Tot allò va coincidir amb l’inici del juí contra el terrorista més sanguinari d’ ETA en la seua la llarga història criminal. La del francés Henri Parot, que es va assentar llavors en la banqueta dels acusats de l’Audiència Nacional per a respondre l’assassinat del veí de Castelló Clement Perret. Parot, que en el juí va estar acompañdo del seu germà, d’un altre activista francés, Jackes Esnal i del basc Aizcoiti, va haver d’explicar com va ser l’assassinat del pastisser i empresari Perret que va ser assassinat en el seu restaurant de l’Aeroclub de Castelló el 16 d’agost de 1985.

L’etarra va narrar com va arribar a Castelló amb un cotxe robat per Aizcoiti i junt amb els seus camarades va perpetrar l’assassinat a primera hora de la vesprada d’aquell 16 d’agost disparant deu tirs a Perret en presència del seu germà Gilbert, dels cambrers i de diversos clients que ellí es trobaven. Aquell assassinat va esglaiar Castelló, que encara que ha sigut escenari d’ accions terroristes, mai havia assistit a un assassinat tan friamente calculat i amb tantes conseqüències politiques i policials. H