El 1963 Andy Warhol va inaugurar en ple cor de Manhattan seu estudi de treball, The Factory, una fàbrica en la qual produir en sèrie els seus litografies de la mateixa manera que les grans empreses capitalistes fabriquen productes de consum. Ni tan sols el visionari pare del ‘pop art’ podia imaginar que amb la reconversió d’aquell vell magatzem havia donat el tret de sortida a un moviment cultural que encara avui perdura.

La Factory no va trigar a fer-se famosa per les seues espectaculars festes i reunir sota un mateix sostre a la major col·lecció d’artistes i bohemis del momento. Des de Lou Reed a Truman Capote, passant per Allen Ginsberg, Paul Morrissey, Salvador Dalí, Anita Pallemberg, Bob Dylan, Nico i la Velvet Underground, Jean-Michel Basquiat... Amb el pas dels anys la figura de Warhol es va anar acreixent fins convertir el seu espai de creació en una llegenda. Un llegat que està a punt de viure una nova reencarnació a milers de quilòmetres de distància i amb un nom que també ret homenatge a un altre moviment cultural imprescindible: La Bohemia. Del novaiorquès carrer 43 al número 14 del carrer Ciscar de Castelló.

La restauració de la nau de la família Colom-Monfort, construïda en 1950, ha permès recuperar per a la ciutat un espai de 800 m2 que ara acollirà exposicions d’art, presentacions literàries, conferències, cursos i tallers o recitals de poesia. Una iniciativa que té molt d’quixotesc si es té en compte que prové al 100% de la iniciativa privada i es finança a través dels seus socis. L’antítesi de la tan habitual com encotillada cultura subvencionada.

“Aquest era l’espai que Castelló ha estat esperant durant anys i que es mereixien els seus creadors, a l’altura de qualsevol recinte del nostre país i en la línia de recuperació d’edificis abandonats per a albergar activitats culturals de Nova York, Barcelona o Berlin”, afirma el director i fundador de la Bohèmia, Manu Vives, que ha decidit emprendre aquest projecte que pot suposar “un abans i un després en l’oferta cultural de la província i de la Comunitat”.

La situació de l’espai tampoc té res de casual, a meitat camí de l’Espai d’Art Contemporani i el Museu de Belles Arts. Una ubicació privilegiada que els permet ser altaveu permanent per als talents que sorgeixen de l’Escola d’Arts i Oficis i el Conservatori de Castelló.

DISTRIBUCIÓ // La Bohemia es distribueix en diverses sales diàfanes que conflueixen en una espectacular àgora principal. Al seu voltant, el públic pot contemplar les últimes creacions d’una desena d’artistes residents que compten amb el seu espai individual a manera de ‘showroom’. La varietat de creadors i disciplines té un punt en comú, l’art emergent, a través d’artistes com Juan Antonio Álvarez, Maria Griñó, Laura Avinent, Joan Poré, Piluka Art, Zayda Jimenez, La Trastienda, Carlos Casanova, Mónica González, Ópalo interiores, Unaria Ediciones o Maria Ordoñez. Tots ells amb una trajectòria de qualitat que avala amb escreix la seua selecció. Ara toca gaudir.

UN ESPAI PER ALS ARTISTES // Aquest nou espai obrirà les seues portes als millors artistes nacionals perquè, mensualment, exposin les seues propostes. Precisament l’encarregada d’inaugurar la sala d’exposicions és la castellonenca Angélica Sos amb ‘Cambio. Crisálidas Humanas’, una reflexió sobre el canvi climàtic i el paper que juga l’ésser humà en la destrucció del nostre planeta. La guinda a aquest planter la posa Menuda Galeria, l’espai coordinat pels fundadors de la fira d’art contemporàni de Castelló MARTE, Joan Feliu i Enrique Bocangelus. Ells seran els encarregats de projecció internacional a la programació de La Bohemia i, al mateix temps, tenir una seu perquè els seus artistes puguin exposar durant tot l’any.