Del 31 de maig al 17 de juny, les tres províncies de la Comunitat Valenciana seran l’escenari d’algunes de les propostes més actuals i singulars de les arts escèniques. Castelló, València i Alacant acolliran la tercera edició del Festival Tercera Setmana que, tal i com van anunciar els membres de l’organització, és la més internacional fins a la data.

Des del seus inicis, el Tercera Setmana ha volgut fixar el seu radar més enllà dels nostres límits geogràfics. Amb aquest objectiu, enguany el lema del certamen és «Una mirada internacional», fet que es constata amb la presència de companyies de Xile, Mèxic, Uruguai, França, Grècia o l’Iran.

A la capital de la Plana s’han programat un total d’onze espectacles que, com queda palès en el lema de la cita, traspassen qualsevol frontera. Los Colochos, Teatro Club Social, Magdalena Leite & Aníbal Conde, Deabru Beltzak, Gero Domínguez, Hortzmuga Teatroa, Teatrencompanyia i Teatre del Poble Valencià són alguns dels protagonistes d’aquesta edició a Castelló, on també hem de destacar a Gilberstástico, que va sorprendre al públic el passat divendres, 25 de maig, gràcies al concert que va oferir a la plaça de la Peixcateria de Castelló. Gilbertástico va demostrar que és tan inclassificable com talentós, gràcies a unes cançons que respiren el pop més lluminós, el rock versallesc, les melodies barroques, l’expansivitat de les òpera-rock i, fins i tot, cert costumisme marcià. Ell ha sigut el tret de sortida d’una programació que realment comença de forma oficial el dia 31 amb l’actuació al Teatre del Raval de Los Colochos.

ESPECTACLES

Juan Carrillo és l’autor i director de Mendoza, una adaptació del MendozaMacbeth. Una història d’ambició, de violència i de poder tremendament actual amb la que la companyia mexicana Los Colochos ens trasllada a aquests anys tan agitats de la primera dècada del segle XX al país americà. Una cantina, sis actors i tres actrius formen la posada en escena d’una obra que beu, dramatúrgicament parlant, de Juan Rulfo i d’Elena Garro.

L’1 de juny, triple actuació. Teatro Social Club, procedent de Xile, oferirà, també al Raval, 40.000 km A través de les experiències d’una boliviana, d’un haitià, d’una espanyola i d’una argentina jueva aquesta producció ens descobreix què vol dir ser immigrant a Xile. El racisme, la discriminació o els problemes per a trobar un lloc de treball conviuen amb la sensació de desarrelament i la dificultat d’adaptar-se a un país amb uns costums aliens. L’obra s’estrena a Europa en el Tercera Setmana.

Magdalena Leite i Aníbal Conde presentaran Flicker, mentres que Deabru Beltzak oferirà a la plaça Hort dels Corders Su à Feu, un espectacle de dansa urbana, foc i ritme, que explora des d’una perspectiva nova els carrers i l’espai urbà.

El 2 de juny, el malagueny Gero Domínguez protagonitzarà l’espectacle de dansa El afilaó, un homenatge als treballs tradicionals que s’esfumen en un món cada vegada més globalitzat. Serà a la plaça de la Peixcateria. Mentres, a la plaça Hort dels Corders, un altre espectacle de carrer per a tots el públics, la producció Jule.

Al Teatre del Raval, Xavier Puchades adapta un text del xilé Guillermo Calderón a la realitat espanyola on contraposa dues realitats generacionals, la del docent a qui dóna vida Àngel Fígols, nascut en la dictadura i educat en la Transició, i la de la jove, interpretada per Maria Andrés, que ha viscut sempre en democràcia. Classe és un espectacle coproduït per Teatrencompanyia i La Medusa.

Finalment, el 3 de juny, Teatre del Poble Valencià presentarà Els nostres, obra que traça un viatge pels diversos llocs, al voltant de la mar Mediterrània, on es produeix l’èxode massiu de milers de persones que fugen de la guerra, la fam i la por.