L’Espai d’Art Collblanc, situat a Culla, segueix apostant per apropar propostes expositives lligades a l’avantguarda artística, bé sigui pel seu conceptualisme o pel suport del qual se serveixen els artistes que hi participen.

Des que s’inaugura aquest espai a la Masia de Tomás han exhibit els seus projectes artistes de contrastat prestigi com Carles Santos, Javier Mariscal, Pepe Beas, Myriam Jiménez, Juan Ortí, Mar Vicent, Wences Rambla, Alejandro Mañas o el desaparegut Ramon Roig, entre altres. Ahir dissabte s’unia a aquest llistat de singulars creadors el nom de Jaime Belda, que va presentar el seu projecte fotogràfic ‘New York: B Side’, que va ser seleccionat per Francesc Vera, Romà de la Calle i Tomàs Llorens com el guanyador de la tercera edició del Màster en Fotografia d’Espai d’Art Fotogràfic.

El mateix Belda defineix aquest treball de la següent manera: “En un lloc amb milions de persones, com és Nova York, la ciutat et deixarà sol quan més la necessites, quan tens un problema”. Així doncs, ‘New York: B Side’ ens trasllada a la solitud subjacent a la ciutat i, al mateix temps, mostra “aquests llocs on es pot reflexionar, on és possible la introspecció”, tal com destaca l’autor. La sèrie se centra en la relació de l’individu amb l’urbs i ens presenta una forma diferent d’interactuar amb la ciutat.

Belda ha focalitzat gran part dels seus treballs a la contemplació del paisatge urbà, i és aquí on ha trobat un espai natural per desenvolupar el seu procés creatiu, influenciat per altres artistes de la talla de Robert Adams, William Eggleston, Andreas Gursky o Xavier Ribas, entre altres.

Com assegura Rene Nevarez, “la fotografia de Jaume Belda apareix com un escrupolós univers de carrers preses per l’absència. L’artista retrata la nuesa d’una ciutat per evidenciar el misteri dels seus paral·lelismes de formigó i les perspectives de reixes i abandonaments”. Segons Nevare, “Jaume Belda ens demostra que les ciutats posseeixen un esperit per les seues cantonades i que són un ésser erm, però ple. Respiren, exhalen, badallen, es queixen i es fan cabdell en si mateixes, reconeixent l’ànima del buit en la seua ossada”.

La mostra romandrà fins al proper mes d’abril.