Qualsevol apel·latiu que s’utilitzi per a definir la figura de Dorian Wood, el seu treball, la seua manera de sentir i entendre la música i l’art, no li fa justícia. Diguem que la seua personalitat va més enllà de tot convencionalisme. Dorian Wood és únic, com única era Chavela Vargas, a qui li dedica un projecte molt especial amb motiu del centenari del naixement de la cantant mexicana d’origen costa-riqueny.

Xavela Lux Aeterna és «meitat homenatge, meitat diàleg entre dues ànimes creatives passant per un sol cos», com el cantant californià, també d’origen costa-riqueny, Dorian Wood reconeix. Aquest projecte, que presentarà en el Paranimf de la Universitat Jaume I de Castelló divendres que ve, 5 d’abril, a les 20.00 hores, gràcies a la promotora Born! Music, ofereix una sèrie de cançons fetes populars per Chavela, entrellaçades amb composicions originals i temes folklòrics de Costa Rica que seran interpretades per la distingible i poderosa veu de Dorian, i una orquestra de cambra de prestigi sota la direcció de l’artista espanyol Alberto Montero, així com la participació del castellonenc Xavi Muñoz en el sintetitzador i baix, i Marcos Junquera en la bateria.

Per a Dorian Wood, el camí que li ha portat a retrobar-se amb Chavela Vargas ha estat tant una cerca del Sant Grial com un viatge de profunda reflexió. Entre les similituds de tots dos artistes, hi ha un altre viatge, una exploració que posa en la seua trajectòria la nuesa de l’ànima, la renúncia de pàtria i la súplica a un món que porta a les seues mans la sang de la marginalització d’éssers humans.

Wood reconeix que sent una connexió intensa amb aquesta gran artista, «començant amb les similituds que tots dos posseïm quant a sexualitat, origen i data de naixement» i culminant amb el desafiament de «viure la vida que un vol viure, amb cicatrius i petons i tot». Xavela Lux Aeterna és un projecte altament personal i un tribut únic a una artista llegendària per un altre artista que és únic. Una experiència fascinant per al públic.