L’Ateneu de Castelló va inaugurar el passat 8 de gener un nou cicle de xerrades literàries. Sota el títol de ‘Ilustración y modernidad (siglo XVIII)’ s’han organitzat fins a tres conferències d’experts en aquesta temàtica. Així, el catedràtic emèrit de la Universitat de València (UV), Antonio Mestre, fou l’encarregat d’inaugurar aquest cicle amb la seua ponència ‘Gregorio Mayans y la Ilustración en Valencia. La participación en Castellón’.

La sala Miguel Bellido del Centre Municipal de Cultura de la capital de la Plana és l’escenari d’aquestes jornades que el pròxim dia 15 comptarà amb la presència de l’escriptor i catedràtic honorífic de la UV, Guillermo Carnero, qui parlarà de la ‘Espiritualidad y estética en el siglo XVIII: De la serenidad al terror’.

Finalment, Xulio Concepción Suárez, membre del Real Instituto de Estudios Asturianos d’Oviedo, ens aproparà la figura de ‘Jovellanos, un ilustrado ante su paisaje asturiano’. Cal recordar que aquest escriptor, polític i jurista va ser un dels espanyols més destacats de la Il·lustració, l’anomenat Segle de les Llums. Al llarg de la seua trajectòria va conrear diversos gèneres literaris (com a poesia i teatre) però els seus escrits principals van ser assajos d’economia, política, agricultura, filosofia i costums, des de l’esperit reformador del Despotisme il·lustrat. Entre elles destaquen l’Informe sobre la llei agrària, que va escriure en una primera versió en 1784 però que no va enviar fins a 1787 a la Societat Econòmica Matritense, que l-a va remetre al Consell de Castella i que es va publicar en 1795. Les conferències són a les 19.30 hores. H