Què és un col·legi? Últimament, en la llibreria Argot de Castelló atenc professors que estan preparant el projecte de dinamització de biblioteques escolars, que consisteix a preparar una selecció de bons llibres en castellà i en valencià, escrits per dones i homes, per a tindre en aquest espai llibres de referència, obres literàries i animacions lectores.

En tot això us ajudem perquè coneixem els fons de totes les editorials i sabem quins llibres encaixen perquè un xiquet s’emocione amb la lectura i gaudi de la biblioteca escolar. Tenim un projecte de dinamització lectora en el qual creem i que no consisteix en un contacontes, que no és una altra cosa --molt entretinguda, això sí-- que la de fer teatre.

Al final, aqueix projecte que subvenciona (no ofereix) Conselleria es tradueix en que els professors han de suportar burocràcia, tecnicismes i atendre mil i un comercials en el centre educatiu; un temps que haurien de dedicar a preparar les classes amb il·lusió o, potser, amb menys estrés, però que dediquen a preparar un projecte per a obtindre una subvenció amb la qual tindre fons per a poder treballar.

Estem fent-ho bé? Segur? En el col·legi al que van els meus fills han d’atendre comercials? Han de mendigar els fons? És una de les tasques assignades a un director, cap d’estudis, professors…? La Conselleria d’Educació ha d’oferir subvencions o hauria de dotar als col·legis de fons públics perquè totes les biblioteques escolars tingueren pressupost perquè funcionaren?

Personalmente, jo --com a llibreter i per norma general-- no moleste al professorat i crec que cap col·legi hauria d’admetre una visita comercial en un espai que paguem tots amb els nostres impostos amb la finalitat d’educar als nostres fills.

I si creuen que estic equivocat, els pregue em conviden a reflexionar.