El nou curs escolar arriba carregat de cultura i esport per a les escoles i instituts de la província de Castelló. Dins dels programes d’innovació educativa de la Conselleria d’Educació destaquen ferramentes clau per a connectar l’oferta cultural amb les aules, com ara la denominada Motxilla Cultural, un catàleg en xarxa viu, obert, dinàmic i en constant actualització que facilita als centres educatius la determinació de les seues activitats complementàries curriculars. «Es tracta d’un projecte que vol aprofundir en la relació entre la cultura i l’educació per tal de promoure la creació de nous públics des de la planificació pedagògica dels centres educatius», expliquen des de la Conselleria.

El catàleg inclou tant activitats culturals que es poden materialitzar en els centres educatius com l’assistència i participació dels estudiants a una gran diversitat d’esdeveniments i espais culturals valencians. Cal destacar que les activitats estan dividides en quatre nivells educatius: Educació Infantil, Primària, Secundària i Formació de Persones Adultes.

Fomentar la pràctica de l’activitat física i l’esport en l’àmbit escolar, a més de formar en hàbits saludables i educació en valors, és un altre dels objectius d’Educació. Per això, aquest nou curs invertirà més d’un milió d’euros en els programes Esport a l’Escola, Pilota a l’Escola, Aula Ciclista i els Jocs Esportius Valencians. D’aquesta manera, la Conselleria triplica els fons per promoure l’esport entre els escolars de Primària i Secundària respecte als anys 2015, 2016 i 2017.

‘PILOTA A L’ESCOLA’

Amb el programa Pilota a l’Escola, amb una inversió de 200.000 euros, es pretén promocionar l’esport autòcton valencià entre l’alumnat de Primària i Secundària; mentre que amb Aula ciclista es promou l’ús de la bicicleta com a model de mobilitat sostenible, els hàbits de vida saludables, la seguretat vial i l’esport de la bici.

La proposta Esport a l’Escola es realitza en Centres Educatius Promotors de l’Activitat Física i l’Esport i va dirigida a alumnes de Primària i d’ESO. Aquest programa es desenvolupa a través d’una unitat didàctica que consta de sis sessions teoricopràctiques que es porten a terme en cada centre durant l’horari de d’Educació Física. Amb una inversió de 399.000 euros, els alumnes poden practicar fins a 16 modalitats, com atletisme, bàdminton, beisbol o socorrisme.

Uns programes molt necessaris per a l’alumnat, doncs vora el 17% dels xiquets valencians pateixen sobrepès i més del 12%, obesitat.