La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i la Federació Valenciana de Ciclisme posen en marxa la segona edició del programa educatiu Aula ciclista, durant el curs 2020-2021.

Els Centres Educatius Promotors de l’Activitat Física i l’Esport (CEPAFE) que vulguen formar part del programa el curs escolar següent poden formalitzar la inscripció a través del web de la Federació (http://aulaciclista.fccv.es) fins al 19 de juny.

Al voltant de 15.000 alumnes valencians de 5é i 6é de Primària i de 1r i 2n de l’ESO han participat en la primera edició d’aquest projecte d’innovació educativa, que fomenta l’ús de la bicicleta com a transport sostenible, així com els hàbits de vida saludables i la seguretat viària entre l’alumnat, mitjançant tres sessions teoricopràctiques.

La iniciativa Aula ciclista està dirigida als centres educatius que integren, dins del seu projecte educatiu, diferents Projectes d’Esport, Activitat Física i Salut (PEAFS). Recentment, s’ha publicat la resolució de les ajudes i les assignacions econòmiques a un total de 369 centres amb PEAFS, que són considerats Centres Educatius Promotors de l’Activitat Física i l’Esport (CEPAFE).

El nombre d’aquests centres ha augmentat considerablement respecte a la convocatòria anterior, per tant, més centres educatius tindran l’opció de participar en la segona edició del programa Aula ciclista.

NOVETATS

Per al pròxim curs escolar, com a novetat, s’incrementa el nombre de sessions a les escoles i als instituts, ja que es farà una sessió pràctica de maneig de la bicicleta dins del mateix centre, per a familiaritzar l’alumnat amb l’ús d’aquest vehicle. Així, en la primera sessió l’alumnat rebrà formació teòrica sobre vida saludable, seguretat viària, l’ús de la bicicleta i el ciclisme com a esport. La segona serà la sessió pràctica d’ús i familiarització amb la bicicleta; i la tercera inclourà un recorregut per un circuit urbà en què l’alumnat s’enfrontarà a situacions quotidianes, per a dominar la normativa viària.

Les activitats programades inclouran un curs de formació del professorat, a través del CEFIRE, i una sessió prèvia d’informació als docents impartida pels tècnics de la Federació, mitjançant unitats didàctiques, que després s’explicaran a classe durant el curs. Tot aquest material didàctic es posarà també a disposició de les diferentes escoles de ciclisme valencianes.

ACEPTACIÓ

En l’estrena, Aula ciclista ha tingut molta acceptació a tot el territori valencià i ha enregistrat en total 125 centres educatius participants: 71 centres pertanyents a les comarques de València, 36 centres a les d’Alacant i 18 centres a les de la província de Castelló.

La Conselleria destina un import de 200.000 euros per a la realització del programa, amb l’objectiu fonamental de promoure la mobilitat sostenible, així com acostar el ciclisme i l’activitat física a les aules, a més de fomentar i incentivar els hàbits de vida saludable.