Avui, 3 de desembre, és el Dia Internacional de la Discapacitat. Un bon motiu per a fer una interessant reflexió i donar visibilitat a la diversitat funcional o necessitats educatives especial des de la universitat.

La Universitat Jaume I va apostar des dels seus inicis per donar suport a l’estudiantat amb discapacitat, així es va plasmar als seus primers Estatuts al voltant de l’any 1998. Amb l’experiència de més de 25 anys, hem incorporat noves línies de treball com són el suport i el recolzament al professorat amb discapacitat. El nostre objectiu continua sent l’acompanyament a les persones amb diversitat funcional i la visibilització de la discapacitat com a eix per formar professionals amb una visió respectuosa de la diferència.

Des de 1992 són molts els estudiants i les estudiantes que han passat pel Pla d’Atenció a la Diversitat. Des que tenim dades informatitzades (2008), hem treballat amb més de 1200 persones amb diferents problemàtiques: mobilitat reduïda, dèficit visual o auditiu, transtorn mental, problemes psicològics, malalties cròniques, dificultats d’aprenentatge, etc.

Considerem que hem de reivindicar el concepte discapacitat per a demostrar del que són capaces les persones, independentment de les seues circumstàncies i la seua situació personal. Tal i com argumenta Isabel Martínez Lozano, comisionada para Universidad Juventud y Planes Especiales de Fundación ONCE, les persones amb discapacitat tenen les mateixes capacitats, encara que utilitzen mecanismes de treball diferents. Al Pla d’Atenció a la Diversitat disposem dades que ens permeten recolzar el mateix argument.

Durant el curs actual, el 2017-18, s’han matriculat a l’UJI 157 persones amb discapacitat en graus, màsters i programes de doctorat, superant les proves d’accés a la universitat i per tant mostrant la seua capacitat i coneixements. Però també treballem amb persones que requereixen un suport o atenció específica sense tindre una valoració de discapacitat (malalties cròniques, problemes d’aprenentatge, etc..). En total, 315 persones en aquest curs.

Per titulacions medicina, psicologia, mestre o dret son alguns dels graus que concentren major nombre d’estudiants amb problemàtiques diverses.

D’aquestos estudiants/es, 21 realitzaran aquest curs l’assignatura de pràctiques curriculars i, per tant, tindran el seu primer contacte amb el món laboral i al voltant de cinc persones estan inscrites en aquest moment en programes de mobilitat, és a dir, van a realitzar pròximament una estada acadèmica d’un semestre o un curs acadèmic en una universitat estrangera.

Alguns estudiants podran beneficiar-se de la convocatòria de beques de Pràctiques de la Fundación ONCE que treballem conjuntament Oficina d’Inserció Professional i Estades en Pràctiques (OIPEP) i el Pla d’Atenció a la Diversitat que està oberta fins al 15 de desembre de 2017.

MOLTS DELS estudiants finalitzaran aquest curs els seus estudis, com ho va fer el curs passat, per posar un exemple, Juan Domènech, estudiant del grau d’Arquitectura Tècnica, que va realitzar el seu treball final de grau sobre Rehabilitació de la pedania El Cuartico (patrimoni històric-cultural) com a motor d’evolució i ocupació. O Monserrat Chesa, que acaba de defensar brillantment el seu treball final de màster sobre Competència dels usos lingüístics o la primera doctora de l’UJI amb diagnòstic de dislèxia.

El passat curs acadèmic es van graduar 54 persones que tenien alguna necessitat educativa concreta. Seran persones formades i capaces d’afrontar el seu futur laboral si la societat els vol donar una oportunitat i es fixa en la capacitat i no en la forma com es desplacen, manipulen o les necessitats concretes i personals. I el proper curs tornaran a arribar nous estudiants amb inquietuds, expectatives i il·lusions. A l’UJI estem esperant-vos amb els braços oberts.

Amb l’empenta de Pilar García Agustín, vicerrectora d’Estudiants, Ocupació i Innovació Educativa de l’UJI, els passats 14 i 15 de novembre hem organitzat el II Congreso Nacional de Emprendimiento Social, Empleo y Discapacidad. També hem treballat conjuntament amb l’Oficina de Pràctiques i Ocupació (OIPEP), la càtedra d’Empreminent INCREA i la Unitat de Suport Educatiu - Unitat de Diversitat i Discapacitat. L’objectiu no era un altre que la reflexió i implicació de l’àmbit laboral.

La sensibilització i treball amb persones amb diversitat funcional és competència de tota la societat, es pot afrontar des de totes les àrees formatives, qualsevol professional pot arribar a interactuar. Tots sumem i cal ajuntar esforços. Perquè moltes ocasions és l’entorn el que crea la barrera i nosaltres formem part de l’entorn.

Per una universitat més inclusiva.

*Coordinadora de la Unitat de Diversitat i Discapacitat-USE ‘www.pad.uji.es’