Les situacions de crisi potencialment traumàtiques, s’han succeït al llarg de la història de la humanitat. No obstant això, avui dia aquestes situacions semblen més freqüents, probablement per la facilitat amb què es pot accedir a la informació i les nombroses vies de comunicació que hi ha obertes. A més, també els fenòmens es globalitzen i, successos que anys enrere semblaven llunyans a la nostra societat, en l’actualitat són percebuts com més pròxims.

Encara que, en la majoria de les ocasions, està fora del nostre abast impedir l’ocurrència de successos desastrosos, les institucions tenim un important paper en els àmbits preventiu i formatiu. Així, la Universitat Jaume I no és aliena a aquesta realitat. De fet, des de l’Observatori Psicosocial de Recursos en Situacions de Desastre (OPSIDE-UJI), com a àrea especialitzada de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS) de l’UJI, tenim la convicció que un dels pilars fonamentals de la atenció psicosocial en desastres és la prevenció. L’objectiu d’aquesta prevenció és que la població sigui capaç d’anticipar i conèixer les possibles conseqüències negatives en la salut mental després de l’exposició a situacions de crisi i quins són els recursos disponibles en aquestes circumstàncies.

En aquesta línia, podem afirmar que resulta inqüestionable que les institucions i organitzacions requereixen professionals de la psicologia amb unes competències i habilitats adequades per a l’exercici del seu rol professional de manera eficaç en una situació de desastre. D’aquesta manera, des del OPSIDE-UJI plantegem accions de formació amb les que pretenem, tant complementar tant el currículum acadèmic de l’alumnat de psicologia, com proporcionar una formació contínua als professionals que intervenen en situacions de desastre i la població en general. Des de l’OPSIDE es realitza el Curs d’intervenció psicosocial en desastres, l’objectiu del qual és oferir formació en els aspectes més rellevants de la intervenció psicosocial en desastres. També es porta a terme un cicle de conferències sobre psicologia i desastres obert a la població en general en el que es tracten termes relacionats amb situacions de crisi com ara la comunicació de males notícies, els processos de dol o l’atenció a grups de risc front a emergències. En aquesta línia, es realitza també el Curs de resiliència i dol en el context educatiu, amb el qual es pretén dotar d’eines i estratègies per fomentar la resiliència a les escoles i facilitar recursos i pautes d’intervenció davant d’un succés traumàtic.

D’altra banda, seguint l’estratègia d’internacionalització de l’UJI, el OPSIDE ha aconseguit implantar una xarxa d’observatoris relatius a recursos en atenció psicosocial en desastres i emergències des del punt de vista preventiu en diferents llocs de Llatinoamèrica com són Nicaragua, Colòmbia i Xile, sempre des d’un punt de vista institucional. A Nicaragua es treballa amb la Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, UNAN-León, on es va crear el OPSIDE-UNAN-León en 2009 amb l’objectiu de proporcionar formació, assessorament, suport psicosocial i recursos als diferents sectors de la població per tal de preparar-los per a una resposta eficaç. A més, d’aquestes qüestions, a diferència de l’OPSIDE-UJI, en la UNAN-León sí que es realitza intervenció davant d’emergències amb un grup de personal voluntari format per l’observatori donades les característiques de risc de catàstrofe natural de la zona. Per la seva banda, a Colòmbia es compta amb el OPSIDE- UdeA de la Universidad de Antioquia amb idèntic objectiu, encara que en aquest cas es treballa fonamentalment amb població afectada pel desplaçament forçat a causa de la situació de conflicte armat que pateix aquest país, cap generació de colombians coneix el que és viure la pau, és per això que la propulsió en la reconstrucció del teixit social és una evident i real necessitat. En aquesta línia, s’està treballant amb la Universidad Playa Ancha de Xile per a la implantació d’un nou OPSIDE que contribueixi a la prevenció de la salut mental davant l’ocurrència de desastres.

Al mateix temps, el OPSIDE és una àrea de treball a disposició de la comunitat universitària en general i, en particular, de l’estudiantat que, per exemple, rep el suport econòmic per realitzar les seves pràctiques curriculars al programa Pràctiques Solidàries en Països Empobrits de la mateixa universitat, el OPSIDE elabora el protocol de formació i, si escau, atenció a realitzar tant abans de l’estada com després retorn; aquesta formació permet dotar l’estudiantat que es desplaça d’eines bàsiques pel que fa a la implementació de primers auxilis psicològics en les seves pròpies activitats personals i professionals durant la seva estada, així com per afrontar situacions complexes en el desenvolupament del seu concret pla de pràctiques sempre amb les suficients garanties psicosocials tenint en compte la complicada realitat quotidiana dels països de destinació.

En definitiva, la gestió de la formació per a l’atenció integral de les persones i per a l’afrontament de situacions de crisi, la diligència en l’estudi de la resiliència, la recuperació després de l’exposició a successos d’emergència és una realitat consolidada en l’estructura de l’UJI que pot contribuir, des d’un punt de vista institucional, a la consecució de societats més segures, eficients i preparades.

*Vicerectora d’Estudiantat i Compromís Social Universitat Jaume I