Els valencians i les valencianes celebrem hui el Dia de la Comunitat Valenciana, una data significativa amb moltes connotacions reivindicatives al llarg de la nostra història com a poble, des que el rei Jaume I va entrar a la ciutat de València un 9 d’octubre de l’any 1238.

Precisament un dels actes més significatius que protagonitza aquesta jornada és la Processó Cívica de la Reial Senyera, que té el seu origen en el primer centenari de la conquesta de València (9 d’octubre del 1238) i que ha perdurat en el temps fins a l’actualitat.

Nules se suma un any més a les celebracions per a commemorar el 9 d’Octubre i ho fa d’una manera especial, ja que per primera vegada tindrà lloc a la nostra població una Processó Cívica amb la qual volem que la societat nulera isca al carrer i acompanye la Reial Senyera, que serà traslladada des de l’Ajuntament fins a l’avinguda de Jaume I, on es farà el tradicional homenatge a Jaume I.

Aquesta vegada comptaren amb la presència de la Banda Artística Nulense, de la Coral de Sant Bartomeu, de la Coral Veus de Cor del CEAM Nules, a més de representants de les diferents comissions de festes, associacions, entitats i autoritats locals.

Una àmplia representació de la ciutadania que participarà en un acte amb el qual es pretén mostrar públicament les nostres senyes d’identitat com a poble valencià acompanyades de música, cants i focs d’artifici.

No obstant això, el 9 d’Octubre no ha de limitar-se a una jornada festiva i des de les institucions públiques hauríem de promoure i fomentar accions al llarg de tot l’any; encara que en els darrers anys s’ha avançat molt en aquest aspecte cal continuar treballant perquè el poble valencià siga coneixedor de les seues arrels, que la nostra llengua no siga menyspreada i que el nostre territori tinga el lloc que li correspon dins de l’Estat espanyol.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Nules té des de fa anys una Oficina Municipal de Normalització Lingüística oberta a la població per a assessorar-se i que a més desenvolupa diferents campanyes de promoció i ús del valencià enfocades a diferents sectors de la localitat, que vetla per la correcta utilització i divulgació del valencià en la institució local.

Però hui és un dia per a sentir-nos orgullosos d’aquesta terra, de les persones que han lluitat pel progrés de la nostra agricultura, indústria, comerç i dels serveis… hem de sentir-nos molt orgullosos de ser valencians i de parlar valencià.

Hem recorregut un llarg i dur camí, amb molts 9 d’Octubre pel mig, per a aconseguir una identitat com a poble, un camí que està traçat i en el qual hem de continuar treballant. Feliç 9 d’Octubre a tots els valencians.