L’epidèmia de coronavirus (covid-19) és, abans de res, un problema de salut i seguretat humana. Així, a mesura que les persones van canviant els seus comportaments i patrons quotidians per a contindre o evitar el virus, s’estan produint alguns efectes subtils en el medi ambient.

De fet, el 28 de febrer, la NASA i l’ESA (European Space Agency) van informar el passat 28 de febrer com les disminucions en l’activitat industrial, de transport i comercial des del brot de coronavirus havien reduït els nivells de diòxid de nitrogen atmosfèric (NO2) a la Xina. No obstant això, els investigadors assenyalen que un canvi mesurable en un contaminant no significa necessàriament que la qualitat de l’aire siga sobtadament saludable en tot el país asiàtic ni en el continent Europeu, focus actual de l’epidèmia; no obstant això, és un indicatiu a tindre en compte, com el fet que les emissions de diòxid de carboni també han disminuït en la Xina.

Entre les mesures que concerneixen directament els espais naturals que s’estan duent a terme al nostre país, a Espanya, i més concretament en la Comunitat Valenciana, cal destacar el tancament temporal dels diferents centres d’interpretació de tots i cadascun dels parcs naturals. Així, els paratges del Desert de les Palmes, la Serra d’Espadà, Penyagolosa, la Serra d’Irta, Prat de Cabanes-Torreblanca, la Tinença de Benifassà i les Illes Columbretes romandran tancats fins que les autoritats competents ho consideren necessari.

El tancament d’aquests espais suposa, també, la cancel·lació o ajornament de les jornades previstes, com les relacionades amb la campanya Aigua, un or líquid per a tots amb motiu de la celebració del Dia Mundial de l’Aigua del pròxim 22 de març. Aquesta campanya vol fer veure que l’aigua és el nostre recurs més preat i, per aquest motiu, assenyalen des dels parcs naturals, que «hem d’usar-la de manera més responsable. Hem d’equilibrar totes les necessitats d’aigua de la societat i garantir que les persones més pobres no es queden arrere».

INFORMACIÓ / Així mateix, les visites concertades tant d’escolars com no escolars i l’atenció al públic en les seues instal·lacions es mantindran suspeses. De totes maneres, informen des de Parcs Naturals de la Comunitat Valenciana que poden atendre qualsevol consulta via telefònica o per correu electrònic —aquesta informació es troba a la pàgina web www.parquesnaturales.gva.es en l’apartat de cadascun dels parcs— dins de l’horari d’atenció d’oficina de 9.00 a 14.00 hores.