Iberdrola ha invertit 200 milions d’euros en I+D+i al llarg de 2015, la qual cosa suposa un increment del 17% respecte a l’exercici anterior. D’esta manera, es posa de manifest la creixent aposta de la companyia per este àrea, els recursos de la qual s’han més que duplicat (+120,9%) durant els últims set anys. En este sentit, Ignacio Galán, president d’Iberdrola, ha assegurat que “com a companyia responsable i sostenible, la innovació, l’atenció del medi ambient i la biodiversitat, estan en el centre de la nostra estratègia i de les nostres decisions”.

D’acord al Pla d’Innovació 2015-2017 del grup, la innovació és la principal ferramenta per a garantir la sostenibilitat, l’eficiència i la competitivitat de la companyia. Durant 2015, les principals iniciatives d’I+D+i desenrotllades per la companyia han estat relacionades amb les xarxes intel·ligents, com la desenrotllada a Castelló, la generació neta, l’eòlica marina i les noves tecnologies i models de negoci. En este sentit, cal destacar el paper del fons de capital de risc corporatiu Perseo.

En l’àrea de generació renovable, Iberdrola ha centrat els seus programes d’innovació en la millora de l’eficiència dels seus actius en operació, la integració d’este tipus d’energia i el desenrotllament de nous dissenys o processos per a projectes d’eòlica marina.

Dins de les ferramentes disponibles per a la gestió de l’explotació dels parcs eòlics, la firma treballa en el projecte ‘Meteoflow’. Quant a la integració de les renovables destaca el projecte ‘Smartwind’ i cal assenyalar també que l’energia eòlica marina és una altra de les grans apostes com ho demostra el projecte ‘Marinel’, que estudia la possibilitat de desenrotllar subestacions autoinstal·lables en el mar, i el projecte ‘Lidar (Light Detection And Ranging)’, que busca el mode d’implantar estacions meteorològiques marines flotants.

Iberdrola continua a més amb l’ambiciós projecte ‘CO2FORMARE’, que busca solucions per al problema de ‘macrofouling’ en els sistemes de refrigeració de les centrals de generació elèctrica d’una forma sostenible i reduint l’impacte mediambiental, tant en emissions a l’atmosfera com al medi aquàtic.

Xarxes intel·ligents

Iberdrola ha continuat incrementant el seu esforç en projectes d’I+D’i en l’àrea de distribució, especialment en relació a les xarxes intel·ligents.

Entre els projectes més representatius destaquen ‘IGREENGrid’ i el ‘DISCERN’. També és representatiu el projecte ‘Elektrobus’, que busca desenrotllar un prototip de vehicle amb un sistema de propulsió elèctrica per mitjà d’ultra condensadors. En Estats Units, destaca el projecte ‘Integrated Aerial Damage Assessment System’, l’objectiu del qual és el desenrotllament d’un sistema aeri per a l’avaluació dels danys ocasionats pels forts temporals en la xarxa elèctrica. A totes estes iniciatives cal afegir les activitats que es duen a terme en el centre tecnològic d’I+D’i sobre xarxes intel·ligents que Iberdrola tenen a Catar. H

L’energia eòlica marina i les noves tecnologies centren les inversions