Les energies renovables poden convertir-se en una dels mecanismes clau per a reactivar l’activitat econòmica i l’ocupació en temps marcats pel coronavirus i construir un nou model entorn de principis verds. Aquesta setmana, després de recórrer 20.000 quilòmetres i superar tots els controls sanitaris, s’han descarregat al port de Bilbao les 42 pales dels aerogeneradors que formaran part del nou projecte d’Iberdrola a Espanya, el parc eòlic Puylobo, que es construeix a Aragó.

La companyia rebia aquest component, fabricat per Siemens Gamesa a la Xina per raons de planificació, mentre completa l’obra civil del parc eòlic, recol-zat en proveïdors locals, i es fabriquen la resta d’elements dels aerogeneradors en instal·lacions d’Astúries, Cantàbria, Sòria i també de Burgos.

Situat en els municipis de Borja i Mallén, a Saragossa, Puylobo estarà integrat per 14 aerogeneradors SG 3.4-132; un model amb una pala de 64,5 m de longitud, òptim per a emplaçaments de vents mitjans i alts. Amb una inversió de uns 50 milions d’euros, en la seua construcció estaran involucrats més de 120 professionals. La producció del parc, una vegada entre en operació aquest mateix any, proveirà d’energia neta a una població equivalent a 20.000 llars/any i evitarà l’emissió de 32.000 tones de CO2/any.

MÉS INVERSIONS // El parc eòlic Puylobo es suma a altres dotze projectes renovables que Iberdrola construeix a Espanya (entre ells, una planta fotovoltaica a Terol) i forma part del pla inversor activat per la companyia, que preveu la instal·lació de 3.000 MW, eòlics i fotovoltaics a 2022. Fins a 2030, les previsions apunten a la instal·lació de 10.000 MW. Aquestes actuacions permetran la creació d’ocupació per a 20.000 persones al país.