La planta fotovoltaica més gran d’Europa acaba d’entrar en operació i ja ha abocat a la xarxa elèctrica el seu primer MWh d’energia neta. Iberdrola conclou així, en un temps rècord, la posada en marxa del projecte de Núñez de Balboa --la major planta fotovoltaica d’Europa--, la construcció de la qual va completar en un any, al desembre de l’any passat.

Núñez de Balboa —amb una potència instal·lada de 500 megavats (MW) i una inversió pròxima als 300 milions d’euros— se situa entre els municipis extremenys d’Usagre, Hinojosa del Valle i Bienvenida. La planta, promoguda amb la col·laboració d’Ecoenergías del Guadiana, és un projecte renovable emblemàtic que ha batut rècords, com la instal·lació d’1.430.000 panells solars, 115 inversors i dues subestacions, la implicació de més de 1.200 treballadors, o el fet que generarà energia neta per a proveir les necessitats de 250.000 persones/any —població equivalent a Càceres i Badajoz— i evitarà l’emissió a l’atmosfera de 215.000 tones de CO2 a l’any

Amb caràcter pioner a Espanya, a través d’acords de compravenda d’energia a llarg termini (PPA, Power Purchase Agreement), el projecte proveirà energia neta a grans clients compromesos amb el consum sostenible del sector de banca, telecomunicacions i distribució. Per al seu desenvolupament, Iberdrola ha comptat amb finançament verd del Banc Europeu d’Inversions (BEI) i l’Institut de Crèdit Oficial (ICO).