El Galanthus nivalis o lliri de neu és una planta única a les nostres terres. Només uns quants exemplars sobreviuen atrinxerats en els racons més humits i ombrívols de Penyagolosa. Aquí es troba al límit de la seua supervivència, és per això que anualment es duu a terme un cens de la seua població per determinar l’estat en què es troba.

Per dur a terme este cens des del Parc Natural del Penyagolosa sol·liciten la col·laboració de la ciutadania sensible a la conservació del nostre patrimoni natural. Per això, conviden a participar el proper dissabte 25 de febrer al cens popular del lliri de neu. Per participar només es necessita calçat de muntanya, roba d’abric, esmorzar, aigua i moltes ganes de descobrir part dels tresors que amaga Penyagolosa.

PRESENTACIÓ / Abans d’iniciar-se la jornada, les persones que s’hagin inscrit prèviament per participar —les places són limitades i han de contactar per correu electrònic a parque_penyagolosa@gva.es— assistiran a les 10.00 hores a una xerrada de presentació al Centre d’Interpretació del Parc Natural del Penyagolosa La Casa Forestal sobre el lliri de neu per conèixer les seues particularitats. Així, es tindrà oportunitat d’aprendre més sobre esta planta la taxonomia de la qual va ser descrita per Carlos Linneo —científic, naturalista, botànic i zoòleg suec que va establir els fonaments per a l’esquema modern de la nomenclatura binomial; se’l considera el fundador de la moderna taxonomia, i també se li reconeix com un dels pares de la ecologia— i publicat al seu Species Plantarum de 1753.

Cal destacar que a Europa oriental es feia una decocció dels bulbs d’esta espècie per les seues propietats eméticas, i també s’ha utilitzat contra les seqüeles de la poliomielitis.

Esta planta herbàcia, que creix de manera espontània en boscos humits i frescos, és sens dubte una de les joies florals de la província de Castelló. Este 2017 es compleix ja la sisena edició d’esta iniciativa que busca la seua preservació ja que les seues característiques la converteixen en una veritable sorpresa en un entorn com el del Penyagolosa.

El 25 de febrer, a partir de les 10.00 hores, tenim una gran ocasió per a (re) descobrir esta gairebé desconeguda flor hivernal que és un autèntic tresor natural.