La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha traslladat les mesures que ha dut a terme per a garantir la prestació de serveis amb motiu de la crisi sanitària de la covid-19, durant la reunió del Consell Assessor i de Participació Mediambiental (CAPMA) duta a terme la setmana passada.

Malgrat la declaració de l’estat d’alarma, molts dels treballs dependents d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica han estat declarats serveis essencials.

L’activitat s’ha desenvolupat amb plenes garanties en matèria de sanejament d’aigua, gestió i tractament de residus, prevenció d’incendis i protecció i conservació mediambiental, amb la finalitat de permetre que bona part de la població poguera quedar-se a casa en condicions estables.

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha agraït l’esforç de tot el personal que ha continuat i continua desenvolupant la seua activitat i ha compartit algunes de les accions de la Conselleria, que van des de les inversions, les campanyes i promocions informatives institucionals o els projectes d’investigació, fins a les mesures per a contribuir a reduir la despesa.

En matèria de residus, els protocols i campanyes informatives s’han acompanyat de mesures per a evitar el rebuig a abocador, que es presumeix major en una situació d’emergència sanitària, així com per a la recuperació de combustible sòlid per a generar energia. En relació amb la gestió d’aigües residuals, s’ha ajornat el pagament del cànon de sanejament d’abril, maig i juny per a tota la població de la Comunitat Valenciana (més de 5 milions de persones) que ascendeix a un import de 54 milions d’euros.

La Conselleria, a més, ha impulsat, juntament amb les universitats públiques, un projecte d’investigació per a monitorar la presència del coronavirus en les aigües residuals.

El control de la fauna cinegètica, juntament amb l’autorització controlada de cremes agrícole, ha centrat les tasques de medi natural. En la relació directa entre la terra i el medi ambient s’emmarca, també, la campanya de promoció institucional #AquestesMansSeguiran, a la també declarada essencial activitat agrícola, ramadera i pesquera, fonamental per al proveïment.

Per la seua part, el servei de vigilància ha continuat amb les tasques de prevenció i vigilància d’incendis forestals.

Per al desenvolupament de totes aquests treballs, la Conselleria ha extremat la seguretat i les precaucions establint torns de treball, proporcionant equips de protecció al personal i prenent mesures de prevenció com la distància de seguretat, la inhabilitació del triatge manual i la desinfecció periòdica dels espais.

Així mateix, s’han dotat dels mitjans necessaris als agents mediambientals que han col·laborat activament amb altres conselleries en el repartiment de material de protecció.

TRAMITACIÓ D’EXPEDIENTS // La reunió del CAPMA també va servir per a presentar les dades de 2019 del Pla d’Inspecció Ambiental, que ha registrat un creixement del 42,7% en la tramitació d’expedients, fins a aconseguir els 1.587. L’increment ha motivat un dret de cobrament anual de 949.042 €. L’abonament en període voluntari, de manera directa i immediata, del 33,6% de les sancions posa de manifest una major assumpció de la responsabilitat per part de l’infractor.

Durant la reunió també es va informar dels requisits tècnics per a l’ús dels àrids reciclats procedents de la valorització dels residus de construcció i demolició amb garanties ambientals en l’àmbit territorial de la Comunitat, d’acord amb els principis de l’economia circular.