Malgrat el que puguem pensar, Castelló és una ciutat rica. No només parle del patrimoni i la cultura, de les tradicions i l’entorn natural. Castelló és una ciutat rica, en gran part, gràcies a les seues associacions i a les persones que les integren.

A la nostra ciutat hi ha vora 65.000 persones associades i unes 8.000 fan tasques de voluntariat. Estic vertaderament convençut que aquest capital humà és totalment incalculable, amb persones que dediquen el seu temps a dinamitzar el barri, formar la joventut, assistir les persones majors, millorar l’entorn i la salut amb activitat física... Però resulta que sí es pot calcular, com ens ha demostrat la Fundació Horta Sud, amb qui col·laborem estretament des de l’àrea de Participació Ciutadana.

En l’informe sobre l’impacte de l’activitat associativa que han elaborat estimen que l’impacte econòmic de l’activitat associativa a Castelló és de 17 milions d’euros. Cada any creen quasi 4.000 llocs de treball i programen més de 5.000 activitats que enriqueixen l’oferta cultura, esports, festes, formació, ocupació, educació i temps de lleure de la ciutat. Perquè les associacions, les persones que s’impliquen i hi treballen, fan màgia. Tenen la capacitat de multiplicar per dos cada euro que reben de l’administració pública i per això garantim que la col·laboració amb aquestes entitats permet optimitzar al màxim els fons.

La setmana passada vam presentar aquest informe a Castelló i vam compartir impressions i valoració amb els representants de les entitats que ens van acompanyar. Les meues conclusions són dos. La primera és que aquestes associacions són un autèntic motor social, però també econòmic. La segona, que hem de garantir una estreta col·laboració amb el món associatiu i consolidar aquesta influència en la vida de la ciutat.

Cada any augmenta el nombre d’associacions inscrites en el registre municipal i això vol dir que anem pel bon camí. L’objectiu ara és continuar oferint ajuda, incentius, atenció i assessorament per a créixer. En definitiva, continuar donant-los raons perquè siguen el cor de Castelló. H

*Regidor de Participació Ciutadana de Castelló