No m’estendré ací sobre el que és obvi per a gairebé tothom (excepte pel partit de M. Rajoy, ancorat al segle XIX en aquestes qüestions, amb una ministra d’Igualtat que no creu en les quotes i no va al Congrés quan es parla d’igualtat): que les dones són la meitat de la humanitat, que pateixen, a més d’enormes violències, una evident discriminació laboral, retributiva i d’oportunitats i que suporten el pes del treball a casa, de les cures i de la dependència.

La convocatòria d’avui, la vaga feminista d’aquest 8 de març, busca visibilitzar que, malgrat aquesta situació d’igualtat legal, la igualtat real no ha arribat a bona part de la nostra societat, a molts aspectes de la vida quotidiana (tampoc a la successió a la corona). L’anomenada bretxa salarial es reflecteix a través de nombrosos mecanismes, els dels càrrecs amb més responsabilitat (i salari), el dels complements masculinitzats, el de la penalització d’oportunitats per tindre fills. Els treballs més precaris i pitjor remunerats tenen una major presència femenina, a penes el 40% de les dones cobren pensions i la mitjana d’aquestes és un 37% inferior a la dels homes. La pobresa té rostre de dona.

Sabem que moltes de vosaltres no podreu fer el que vos demanen el cos i el cor. Que cuideu en soledat, que viviu en situacions de precarietat laboral, que ateneu situacions sense relleu en un món rural despoblat. Les dones que poden participar-hi, la fan també per visibilitzar-vos. I els hòmens? Tenim poc que dir, però molt que fer avui. Donem suport als vostres drets assumint les tasques i les accions que faciliten la vostra participació. Tant de bo no es quede en postura d’un dia i marque un punt de no retornament per la majoria!

Aquest 8 de març és una oportunitat per visibilitzar la situació real de les dones i reivindicar una societat que ens iguale en drets, en oportunitats i en retribucions, però també en llibertat, en capacitat de decisió, en temps lliure. El segle XXI és el segle de les dones perquè tan sols així assolirem la igualtat, sense la qual no hi ha justícia. L’ajuntament de Vinaròs dona suport i col·labora perquè avui siga una fita pel futur: és un compromís de totes i tots.

*Alcalde de Vinaròs