Espere i desitge que per a molts de vostés el 8 de setembre siga una data assenyalada en el calendari. I no perquè siga una data propícia per a tornar dels habitatges estiuencs de la Marjal i dels pobles familiars o de la veïna Benicàssim. Ni perquè siga l’aniversari de la fundació de la prestigiosa universitat de Harvard o perquè va ser el dia en què nasqué Ricardo Corazón de León. Ni perquè s’estrenaren Star Trek o Ally McBeal en 1966 i en 1997, respectivament. Tal vegada, si vosté és periodista, fisioterapeuta o asturià tindrà marcat en roig el 8 de setembre perquè és el seu dia. Però el que de veritat desitge és que siga un dia especial per a vosté per ser el dia de la fundació de la ciutat de Castelló.

El 8 de setembre, aniversari de la ciutat de Castelló, commemorem l’atorgament de la Llicència de Trasllat, per part del rei Jaume al seu lloctinent Ximén Pérez d’Arenós l’any 1251. Així, els habitants del Castell Vell tenien el permís del rei per a traslladar-se a la plana «sense cap cens, tribut, ús, servei i qualsevol altra exacció per les cases i horts mai a pagar estiguen obligats». És evident que les condicions tributàries han canviat prop de 800 anys després. I això de què eixe trasllat es va fer un tercer diumenge de Quaresma, de nit i plovent... diguem que li dóna una bona dosi d’heroica i d’inversemblança a la història.

Hi ha qui considera que la fundació de Castelló va ser anys abans amb l’atorgament d’una carta pobla a Nuño Sancho per part del senyor feudal però finalment el naixement de Castelló es va lligar pel camí de les llibertats atorgades pel rei i no pel dels condicionaments i submissions feudals. Eren uns altres temps. Però és curiós com en els primers anys de vida de la ciutat ja es pensà en el camí per a unir la vila amb la mar o l’ampliació del centre històric amb l’aparició de carrers germans als actuals Enmig o Damunt. Vials encara tan importants actualment.

I ací torna a sorgir, igual que l’any passat, una pregunta incòmoda: Quanta gent a Castelló coneix què significa el 8 de setembre? Segurament, massa poca. Fa un any, amb motiu de l’efemèride del 9 d’octubre, tenia l’oportunitat de posar en valor en aquest mateix periòdic la data del 8 de setembre i reflexionava sobre el centralisme i les perifèries, conceptes tan relatius.

Per això aquest govern ha instaurat en els últims quatre anys les celebracions de l’origen de la nostra ciutat, perquè si no coneixem, si no fem conéixer, si no estimem, si no fem estimar allò que és nostre, no ho farà ningú. Des del govern de l’Acord de Fadrell ens comprometrem a mirar al futur sense perdre de vista d’on venim, a ser reivindicatius governe qui governe a València i a Madrid, a lluitar perquè les distàncies es minimitzen entre les nostres pròpies perifèries i centres i a deixar de ser una perifèria de València i de Madrid.

Per a acabar, des d’ací vull agrair públicament a tots els col·lectius que participen en els actes. A aquells que s’incorporen ara o s’han incorporat els últims anys i a aquells que porten anys mantenint encesa la flama del 8 de setembre quan l’administració passava olímpicament de la data fundacional. Gràcies a tots ells, aquest cap de setmana, Castelló seguirà molt viu y orgullós dels nostres orígens.

*Portaveu de l’equip de govern a l’Ajuntament de Castelló