Acaba l'estiu però la covid-19 segueix molt present i amb rebrots més que preocupants, motiu pel qual l'Executiu ha ordenat, no sense polèmica, tancar locals d'oci nocturn com a mesura de prevenció davant la pandèmia. Al mateix temps la Ministra d'Igualtat, Irene Montero , ha aprofitat aquesta mesura per a instar les Comunitats Autònomes que tanquen els prostíbuls per motius de salut pública davant l'increment de contagis i brots. I clar, novament s'ha obert la capsa de pandora.

Primerament, perquè a Espanya la prostitució no és una activitat legal, però tampoc no està prohibida. D’aquesta manera, tots els prostíbuls assumeixen la picaresca de donar-se d'alta de diferents formes (bar, discoteca, hostal, sauna, sales de massatges...) per a exercir tranquil·lament una activitat que, a parer meu, és una de les maneres més aberrants d'exercir la violència masclista: la prostitució i la tracta. A més, hi ha qui pensem que aquesta decisió de la Ministra no ha de ser temporal, sinó definitiva. Perquè en una societat democràtica els locals d'explotació d'éssers humans, els centres d'esclavitud, haurien d'estar clausurats i prohibits. Anomenem les coses pel seu nom: les dones no es prostitueixen, són prostituïdes; la prostitució no s'exerceix, se sofreix; i els puteros no són clients, són homes que exploten a dones.

Per tant, el Ministeri ha de garantir protecció a les persones, en seua la majoria dones, que són víctimes de la prostitució aportant solucions d'emergència residencial i accés a l'Ingrés Mínim Vital perquè puguen tindre l'oportunitat de subsistir i vore noves oportunitats. Així mateix, ha de generar el marc legal que ara no existeix per a poder actuar sobre els prostíbuls perquè, sobre el paper, tenen llicència de qualsevol cosa menys del que vertaderament són.

Aquest és un repte que cap govern, fins ara, no ha volgut assumir. I va sent hora. Perquè la qüestió de la prostitució és complexa i requereix un debat polític i social profund, molt més enllà de piulades i declaracions propagandístiques del Govern de torn. H

*Regidora de Feminisme de l’Ajuntament de Castelló